ßßß Cookit - przepis na Bakaliowe dolce vita

Bakaliowe dolce vita

nazwa

Wykonanie

Przepis na udane niedzielne popo łudnie: weź garść suszonych migdał ów, po dwie gar ści migdał ów i orzechów w łoskich, kilka suszonych daktyli i filiżankę rodzynek sułtanek ....
Bakalie przeł ó ż na ładny p ó łmisek. Zasiądź wygodnie na kanapie przed telewizorem i włącz ulubiony program. Rozkoszuj się smakiem pysznych, chrupiących i aromatycznych bakalii. Bakalie najlepiej smakują podane z deską ser ów, tostami z bagietki i kieliszkiem dobrego wina. Zapro ś przyjaci ó ł. Ciesz się chwilą!
- Jestem w Sopocie - pomy ślałam i ta myśl przepełniała mnie poczuciem szczęścia i oczekiwania na nieznaną przygodę. Podjechałyśmy pod gł ówne wej ście hotelu. Natychmiast z obrotowych drzwi wyskoczył boy hotelowy, pchając przed sobą w ózek baga żowy na złotych k ó łkach. Wkr ótce ob ładowany naszymi walizkami, kuferkami, paczkami, parasolami i torbami zniknął ponownie za obrotowymi drzwiami. - Nie do wiary, że trzy dziewczyny potrzebują aż tylu rzeczy na weekend, wprawdzie długi, ale jednak to tylko weekend - pomyślałam.
Majka i Karolina pewnie pomyślały to samo, odprowadzały wzrokiem znikającego z naszymi bagażami boya hotelowego, wymieniając porozumiewawcze spojrzenia. Na recepcji wyniknęło drobne nieporozumienie. Majka zamawiała jeszcze wczesną wiosną trzy pokoje z widokiem na morze, dla niepalących, na tym samym piętrze i najlepiej po kolei obok siebie. To miał być jej wiecz ór panie ński, a właściwie cały weekend. Majka wkr ótce planowa ła wyjść za mąż. Od dziecka wykazywała się niezwykłą kreatywnością i zaskakiwała otoczenie swymi pomysłami.
Nie inaczej było teraz. Postanowiła urządzić wiecz ór panie ński nie w tradycyjny sposób, tylko na wyjeździe, do tego w Sopocie i w czasie długiej maj ówki. Ostatecznie po kilku minutach oczekiwania znalaz ły się trzy wolne pokoje na czwartym piętrze. Karolina wprowadziła się do pokoju od frontu z widokiem na morze i molo. Majce przypadł pok ój z widokiem na skwer i hotelowe spa. A ja zajęłam pok ój naro żny, z widokiem na morze z jednej strony, a z drugiej na kasyno i ogrody Grandu
....o czym ciąg dalszy nastąpi.
Przepis dnia: Bakaliowa przekąska
Sk ładniki :
gar ść suszonych moreli
po dwie gar ści migdał ów i orzechów w łoskich
filiżanka rodzynek sułtanek
kilka suszonych daktyli
bagietka francuska
deska serów (dowolnie - brie, camembert, gorgonzola, etc.)
butelka dobrego wina
Przygotowanie :
We ź garść suszonych migdał ów, po dwie gar ści migdał ów i orzechów w łoskich, kilka suszonych daktyli i filiżankę rodzynek sułtanek. Owoce opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Bakalie, migdały i orzechy, przeł ó ż na ładny p ó łmisek. Bagietkę pokr ój na kromeczki, opiecz w tosterze lub piekarniku. Na osobnym pó łmisku podaj wyb ór ulubionych serów - brie, camembert, gorgonzola, etc. Rozkoszuj si ę smakiem pysznych, chrupiących i aromatycznych bakalii. Podawaj z tostami z bagietki i kieliszkiem dobrego wina.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/05/bakaliowe-dolce-vita.html