Wykonanie
Przepis na udane niedzielne popo łudnie: weź garść suszonych
migdał ów, po dwie gar ści
migdał ów i
orzechów w łoskich, kilka
suszonych daktyli i filiżankę
rodzynek sułtanek ....
Bakalie przeł ó ż na ładny p ó łmisek. Zasiądź wygodnie na kanapie przed telewizorem i włącz ulubiony program. Rozkoszuj się smakiem pysznych, chrupiących i aromatycznych
bakalii.
Bakalie najlepiej smakują podane z deską
ser ów, tostami z
bagietki i kieliszkiem dobrego
wina. Zapro ś przyjaci ó ł. Ciesz się chwilą!- Jestem w Sopocie -
pomy ślałam i ta myśl przepełniała mnie poczuciem szczęścia i oczekiwania na nieznaną przygodę. Podjechałyśmy pod gł ówne wej ście hotelu. Natychmiast z obrotowych drzwi wyskoczył boy hotelowy, pchając przed sobą w ózek baga żowy na złotych k ó łkach. Wkr ótce ob ładowany naszymi walizkami, kuferkami, paczkami, parasolami i torbami zniknął ponownie za obrotowymi drzwiami. - Nie do wiary, że trzy dziewczyny potrzebują aż tylu rzeczy na weekend, wprawdzie długi, ale jednak to tylko weekend - pomyślałam.
Majka i Karolina pewnie pomyślały to samo, odprowadzały wzrokiem znikającego z naszymi bagażami boya hotelowego, wymieniając porozumiewawcze spojrzenia. Na recepcji wyniknęło drobne nieporozumienie.
Majka zamawiała jeszcze wczesną wiosną trzy pokoje z
widokiem na morze, dla niepalących, na tym samym piętrze i najlepiej po kolei obok siebie. To miał być jej wiecz ór
panie ński, a właściwie cały weekend.
Majka wkr ótce planowa ła wyjść za mąż. Od dziecka wykazywała się niezwykłą kreatywnością i zaskakiwała otoczenie swymi pomysłami.Nie inaczej było teraz. Postanowiła urządzić wiecz ór
panie ński nie w tradycyjny sposób, tylko na wyjeździe, do tego w Sopocie i w czasie długiej maj ówki. Ostatecznie po kilku minutach oczekiwania znalaz ły się trzy wolne pokoje na czwartym piętrze. Karolina wprowadziła się do pokoju od frontu z
widokiem na morze i
molo. Majce przypadł pok ój z
widokiem na skwer i hotelowe spa. A ja zajęłam pok ój naro żny, z
widokiem na morze z jednej strony, a z drugiej na kasyno i ogrody Grandu....o czym ciąg dalszy nastąpi.Przepis dnia: Bakaliowa przekąskaSk ładniki :gar ść
suszonych morelipo dwie gar ści
migdał ów i
orzechów w łoskichfiliżanka
rodzynek sułtanekkilka
suszonych daktylibagietka francuskadeska
serów (dowolnie -
brie,
camembert, gorgonzola, etc.)butelka dobrego
winaPrzygotowanie :We ź garść suszonych
migdał ów, po dwie gar ści
migdał ów i
orzechów w łoskich, kilka
suszonych daktyli i filiżankę
rodzynek sułtanek.
Owoce opłucz pod bieżącą
wodą, osusz papierowym ręcznikiem.
Bakalie,
migdały i
orzechy, przeł ó ż na ładny p ó łmisek.
Bagietkę pokr ój na kromeczki, opiecz w tosterze lub piekarniku. Na osobnym pó łmisku podaj wyb ór ulubionych
serów -
brie,
camembert, gorgonzola, etc. Rozkoszuj si ę smakiem pysznych, chrupiących i aromatycznych
bakalii. Podawaj z tostami z
bagietki i kieliszkiem dobrego
wina.