Wykonanie

N ajlepszy przepis na sa ł atk ę z
papaj ą . Dodatki do papai to kwestia smaku, ja lubię ją p ieczon ą z
krewetkami, podaną na liściach
zielonej sałaty .... To idealna przystawka na imprez ę .... Wczoraj mia ł am szcz ęś cie i wypatrzy ł am w sklepie pi ę kne, dojrza ł e
owoce papai.
Papaja sprawia, ż e dania staj ą si ę bardziej wytworne i eleganckie . Są doskona ł e na specjalne okazje, do menu z
szampanem, na bankiety, przyj ę cia urodzinowe, jubileusze, ....itp.
Papaja ma du ż o warto ś ci od ż ywczych, jest popularna równie ż w przyrz ą dzaniu da ń kuchni wegetaria ń skiej. Mo ż na wykorzystywa ć j ą na s ł ono i na s ł odko ... .
Papaja to
owoc rzadko pojawiaj ący si ę na naszych sto ł ach, a nies ł usznie. Jest bardzo smaczna, zw ł aszcza ta pieczona w towarzystwie
krewetek.
Owoce papai maj ą kulisty lub wrzecionowaty kszta ł t. Ró ż ni ą si ę te ż rozmiarami. Najwi ę
ksze osi ą gaj ą rozmiary
melona.
Papaja jest sk ł adnikiem wielu potraw w kuchni karaibskiej. Jest
owocem kosztownym i wykwintnym. Uwielbiam jej soczysty, delikatny, s ł odkawy smak i
przepi ę kny ró ż owo
pomara ń czowy kolor. Szminki do ust i b ł yszczyki kupuj ę wy łą cznie w kolorze papai! ;) Na szcz ęś cie w mojej ulubionej perfumerii maj ą du ż y wybór kolorów! :DW mojej kuchni od zawsze króluj ą
owoce egzotyczne. Uwielbiam je wszystkie:
papaj ę,
mango,
awokado,
banany,
ananasa, .... etc. Mog ł abym ż y ć, jedz ą c wy łą cznie
owoce z tropikalnych
krajów! Mo ż e troch ę przesadzam, w naszym klimacie same
owoce to jednak troch ę za ma ł o. Ale gdzie ś daleko, na jakiej ś egzotycznej wyspie, na pla ż y, na wakacjach, pod
palmami, z
widokiem na pi ę kny, turkusowy ocean - dlaczego nie? Ale si ę rozmarzy ł am .... My ś l ę jednak, ż e by ć mo ż e wtedy,
owoce tropikalne straci ły by swój ekskluzywny charakter i szybko by mi si ę znudzi ły .... W sobot ę urz ą dzam przyj ę cie. Jako przystawk ę do dobrze sch ł odzonego
szampana podam pyszn ą pieczon ą
papaj ę z
krewetkami ....Sk ładniki (dla 2 osób): 2 dojrza łe
papaje, 450 g średnich
krewetek, 2 łyżki
oliwy z oliwek, szczypta
soli morskiej, 1 łyżeczka
suszonego oregano, kilka li ści
sałaty rzymskiejPrzygotowanie: Upiecz
krewetki. Przygotuj
papaję -
owoce umyj, podziel na poł ówki, starannie wydr ąż miąższ ze środka wraz z pestkami. Rozgrzej piekarnik. Poł ówki papai opiekaj ok. 20-25 min., nast ępnie napełnij
krewetkami i zapiekaj przez kolejne 10 min. Podawaj na liściach
sałaty rzymskiej.