Wykonanie

Polecam najlepszy przepis na
sałatkę z
papają. Dodatki to kwestia smaku, ja uwielbiam ją przyrządzać pieczoną z
krewetkami. To idealna przystawka na imprezę ....
Owoc papai ma w środku piękny r ó żowo-
brzoskwiniowy kolor i delikatny smak.
Papaja to
owoc rzadko pojawiającym się na naszych stołach. A niesłusznie, jest bardzo smaczna, zwłaszcza pieczona. Wczoraj miałam szczęście i wypatrzyłam w sklepie piękne dojrzałe
papaje.Dodatek
owocu papai w potrawach sprawia, że dania stają się bardziej wytworne i eleganckie, doskonałe na specjalne okazje. Dziś mam gości, podam
papaję na liściach
sałaty rzymskiej, z tostami z
bagietki i kieliszkiem dobrze schłodzonego
szampana ....Sk ładniki na 4 osoby: 2 dojrza łe
papaje450g średnich
krewetek2 łyżki
oliwy z oliwek sok z 1/2
cytrynyszczypta
soli morskiej 1 łyżeczka
suszonego oreganokilka li ści
sałaty rzymskiejPrzygotowanie:Przygotuj
krewetki: op łucz pod bieżącą
wodą, obierz z pancerzyk ów, oderwij g ł ówki, usu ń żyłkę, ogonki - jak wolisz- oderwij lub pozostaw do dekoracji, a następnie
skrop sokiem z cytryny,
oliwą, posyp
oregano i odstaw na 15-20 min.Przygotuj
papaje:
owoce umyj, podziel na poł ówki, starannie wydr ąż miąższ ze środka wraz z pestkami. Rozgrzej piekarnik. Poł ówki papai opiekaj ok. 20-25 min., nast ępnie napełnij
krewetkami i zapiekaj kolejne 10 min. Podawaj na liściach
sałaty rzymskiej.