ßßß
Składniki:550 g mąki pszennej14 g suchych drożdży1 szkl mleka2 jajka1 pomarańcza2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej100 g masłabułka tarta i masło do formy1 szkl cukru
Przepis:- W misce mieszamy mąkę, suche drożdże cukier, otartą skórkę z pomarańczy oraz skórkę kandyzowaną- Mleko lekko podgrzewamy, masło rozpuszczamy, jajka roztrzepujemy- Do suchych składników najpierw dodajemy podgrzane mleko, następnie jajka i wszystko razem wyrabiamy łyżką. Na koniec dolewamy masło i wmasowujemy je w ciasto.- Przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Zostawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 C i pieczemy babkę przez 30 minut. Do suchego patyczka.- Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i zostawiamy do ostygnięcia, bo choć drożdżówka najlepsza jak ciepła, to ponoć nie zdrowa:)Smacznego:)
