Wykonanie
Wiem,że
ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości i pracy. Wiem, że odpłaca się za poświęcony mu czas, niebywałym smakiem. Ale wiem też, że nie zawsze mamy czas i ochotę na długie godziny spędzone w kuchni, że nie mamy ochoty wyrabiać drożdżówki godzinami do znudzenia, a później jeszcze 5 minut. Jest na to sposób i choć wiernym tradycji może się nie spodobać mój przepis i przygotowanie, to z całą pewnością przypadnie on do gustu tym zabieganym, zapracowanym i przygotowującym wypieki wielkanocne na ostatnią chwilę. Ciasto wyrabia się szybko, bez brudzenia rąk. Wystarczy jedna miska i jedna drewniana łyżka. Baba rośnie w piekarniku, więc nie potrzebuje kilkukrotnego wyrastania przed obróbką cieplną. Zaznacza, że znacznie rośnie w piekarniku.

Składniki:550 g
mąki pszennej14 g suchych
drożdży1 szkl
mleka2
jajka1
pomarańcza2 łyżki
skórki pomarańczowej kandyzowanej100 g
masłabułka tarta i
masło do formy1 szkl
cukru
Przepis:- W misce mieszamy
mąkę, suche
drożdże cukier, otartą skórkę z
pomarańczy oraz skórkę kandyzowaną-
Mleko lekko podgrzewamy,
masło rozpuszczamy,
jajka roztrzepujemy- Do suchych składników najpierw dodajemy podgrzane
mleko, następnie
jajka i wszystko razem wyrabiamy łyżką. Na koniec dolewamy
masło i wmasowujemy je w ciasto.- Przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej
bułką tartą formy. Zostawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 C i pieczemy babkę przez 30 minut. Do suchego patyczka.- Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i zostawiamy do ostygnięcia, bo choć drożdżówka najlepsza jak ciepła, to ponoć nie zdrowa:)Smacznego:)

