Wykonanie
Uwielbiam domowe
pieczywo, a maślane
razowe bułeczki to wprost ubóstwiam. Są puszyste, zdecydowane w smaku i bardzo proste w przygotowaniu. Wymagają niewiele starać, a każde śniadanie potrafią przemienić w ucztę. Gorąco polecam. Dziś w wersji wytrawnej.300 g
mąki pszennej typ 1850100 g
mąki pszennej typ 55050 g
drożdży świeżych1
jajko1/2 szkl
mleka1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
solipieprz70 g
masła1/4 szkl
wody1 łyżeczka suszonego
tymianku- Z
mleka,
drożdży i dwóch łyżek
mąki pszennej razowej przygotowujemy zaczyn. Ostawiamy go na 15 minut w ciepłe miejsce.- Wyrośnięty zaczyn wlewamy do miksera. Dosypujemy pozostałe
mąki, dodajemy bardzo miękkie
masło oraz szczyptę
soli wraz z
tymiankiem. Dolewamy
wody. Wyrabiamy ciasto, które będzie odchodzić od ścianek. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dosypcie
mąki, jeśli zbyt twarde dolejcie
wody.- Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną
mąką i zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Musi podwoić swoją objętość.- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy kulkę. Smarujemy ją rozmąconym
jajkiem, posypujemy grubą
solą morską i potłuczonym
kolorowym pieprzem bądź ulubionymi
ziołami lub ziarnami.- Przygotowanie bułeczki odstawiamy na 15 minut, a następnie pieczemy w temp 180 C przez 20 minut.Smacznego:)

