ßßß Cookit - przepis na Zakwas na Wielkanocny Żurek - z mąki owsianej

Zakwas na Wielkanocny Żurek - z mąki owsianej

nazwa

Wykonanie

Prosty i aromatyczny zakwas na żurek wielkanocny, z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Pozwoliłam sobie w tym roku zrobić wcześniejszą próbę, bo pierwszy raz do zakwasu użyłam mąki owsianej. Mąka owsiana po latach niebytu wraca do łask i można ją już bez problemu kupić w sklepach. Zakwas na mące owsianej, który dojrzewa kilka dni w ciepłym miejscu. Prosta rzecz pokazująca że kuchnia ma jednak w sobie coś z magii.
1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
1 litr ciepłej wody
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
- mąkę wsypujemy do wysokiego słoika, dolewamy do niej ciepłej wody, wkładamy przecięte na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie
- zakręcamy, bądź zakrywamy lnianą serwetką i odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Co jakiś czas (co najmniej raz dziennie) mieszamy
- wykorzystujemy do przyrządzenia tradycyjnego żurku na wielkanocne śniadanie bądź obiad
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2013/03/zakwas-na-wielkanocny-zurek-z-maki.html