Wykonanie
Prosty i aromatyczny zakwas na żurek wielkanocny, z
czosnkiem,
liściem laurowym i
zielem angielskim. Pozwoliłam sobie w tym roku zrobić wcześniejszą próbę, bo pierwszy raz do zakwasu użyłam
mąki owsianej.
Mąka owsiana po latach niebytu wraca do łask i można ją już bez problemu kupić w sklepach. Zakwas na
mące owsianej, który dojrzewa kilka dni w ciepłym miejscu. Prosta rzecz pokazująca że kuchnia ma jednak w sobie coś z
magii.1 i 1/2 szklanki
mąki owsianej1 litr ciepłej
wody2 ząbki
czosnku2
listki laurowe2
ziela angielskie-
mąkę wsypujemy do wysokiego słoika, dolewamy do niej ciepłej
wody, wkładamy przecięte na pół ząbki
czosnku,
liście laurowe i
ziele angielskie- zakręcamy, bądź zakrywamy lnianą serwetką i odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Co jakiś czas (co najmniej raz dziennie) mieszamy- wykorzystujemy do przyrządzenia tradycyjnego
żurku na wielkanocne śniadanie bądź obiad