Wykonanie
Jak już zdarzyło mi się napisać - uwielbiam domowe łakocie. Nie wyobrażam sobie życia bez
mięty, na słodko i na słono, na gorąco i na zimno.
Czekolada świetnie z
miętą współgra. Domowe przygotowanie łakoci pozwala nam kontrolować ilość
cukru i smak
trufli. Do ich zrobienia używam
gorzkiej czekolady, bo taką najbardziej lubię, ale z powodzeniem możecie użyć
czekolady słodkiej. Taki przepis na małe "Conieco" w pochmurne dni.400 g
gorzkiej czekolady 60%50 g
masła50 ml
mleka1 łyżka
cukru waniliowego50 ml
likieru miętowego lub esencji miętowej100 g
płatków migdałowychmielona
kawa do obtoczenia-
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, gdy zacznie się topić dolewamy do niej
mleko,
likier miętowy i dodajemy pokrojone bardzo drobno
masło, rozpuszczamy i mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki połączą się- siekamy
płatki migdałowe i dodajemy do rozpuszczonej
czekolady- masę
czekoladową odstawiamy do wystygnięcia, a następnie do lodówki na około 1 godzinę- po godzinie wyciągamy masę z lodówki i formujemy "kulki", które obtaczamy w mielonej
kawie- schładzamy przez noc- domowe
trufle lubią lodówkę, w której spokojnie mogą spędzić jakiś czas, o ile będą musiałySmacznego:)