Wykonanie
Warzywa i
mięso dokładnie myjemy.
Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i dużą łyżką wyskrobujemy do miseczki miąższ (od skóry zostawiając warstwę). Piersi kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera i siekamy na drobno (można użyć również gotowego
mięsa mielonego z
kurczaka lub inne
mięso jakie kto lubi).
Po
mięsie wrzucamy do blendera
seler i
por i również siekamy dość drobno, ale tak żeby nie zrobiła się paćka. Na patelni rozgrzewamy
olej, podsmażamy
mięso i jak się już ładnie zetnie i zacznie rumienić dorzucamy
seler i
por. Smażymy aż warzywa zmiękną a
mięso się ładnie zrumieni.
Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i wrzucamy do blendera razem z miąższem
cukinii. Siekamy na gładką masę. Wrzucamy do
mięsa, doprawiamy
solą i
pieprzem. Dusimy wszystko tak długo, aż sok z
pomidorów odparuje i masa
zrobi się gęsta. Zestawiamy z ognia i ścieramy
ser (niezbyt dużo, tyle żeby posypać na wierzchu
cukinie). Wydrążone
cukinie solimy i
pieprzymy, wypełniamy farszem mięsnym i posypujemy
żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy aż
ser się roztopi a środek
cukinii będzie miękki (ok 20-30 minut).