ßßß Cookit - przepis na Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową

Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową

nazwa

Wykonanie

Pin It
Uwielbiam lato i wszelkie sałatki przygotowane z sezonowych warzyw. Dosłownie jedna chwila i mamy na talerzu pyszną i zdrową przekąskę. Moim tegorocznym warzywnym odkryciem są żółte lub złote (spotkałam się z obydwoma nazwami) buraczki. Rewelacyjnie smakują na surowo. Oto ich kolejna odsłona (pierwsza do obejrzenia tutaj), czyli sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową.
Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje dla 2-3 osób
Składniki:
1 pęczek żółtych buraczków
3 spore garści rukoli
300 g zielonej francuskiej fasolki szparagowej
50 g sera feta
oliwa z oliwek EV
krem balsamiczny
sól morska lub różowa himalajska
świeżo zmielony kolorowy pieprz
Wykonanie:
Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy ją na parze przez 15 minut, tak aby była jeszcze al dente. Buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rukol ę płuczemy, fetę kroimy na plasterki.
Na talerzu układamy rukolę, następnie plasterki buraczków, fasolkę i fetę. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i na koniec polewamy kremem balsamicznym.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/08/salatka-z-zoltymi-buraczkami-i-fasolka.html