ßßß
Uwielbiam lato i wszelkie sałatki przygotowane z sezonowych warzyw. Dosłownie jedna chwila i mamy na talerzu pyszną i zdrową przekąskę. Moim tegorocznym warzywnym odkryciem są żółte lub złote (spotkałam się z obydwoma nazwami) buraczki. Rewelacyjnie smakują na surowo. Oto ich kolejna odsłona (pierwsza do obejrzenia tutaj), czyli sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową.
Czas przygotowania: 20 minutProporcje dla 2-3 osóbSkładniki:1 pęczek żółtych buraczków3 spore garści rukoli300 g zielonej francuskiej fasolki szparagowej50 g sera fetaoliwa z oliwek EVkrem balsamicznysól morska lub różowa himalajskaświeżo zmielony kolorowy pieprz
Wykonanie:Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy ją na parze przez 15 minut, tak aby była jeszcze al dente. Buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rukol ę płuczemy, fetę kroimy na plasterki.Na talerzu układamy rukolę, następnie plasterki buraczków, fasolkę i fetę. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i na koniec polewamy kremem balsamicznym.