Wykonanie
Pin It
Uwielbiam lato i wszelkie sałatki przygotowane z sezonowych warzyw. Dosłownie jedna chwila i mamy na talerzu pyszną i zdrową przekąskę. Moim tegorocznym warzywnym odkryciem są żółte lub złote (spotkałam się z obydwoma nazwami)
buraczki. Rewelacyjnie smakują na surowo. Oto ich kolejna odsłona (pierwsza do obejrzenia tutaj), czyli
sałatka z żółtymi
buraczkami i
fasolką szparagową.
Czas przygotowania: 20 minutProporcje dla 2-3 osóbSkładniki:1 pęczek żółtych
buraczków3 spore garści
rukoli300 g zielonej francuskiej
fasolki szparagowej50 g
sera fetaoliwa z oliwek EVkrem balsamiczny
sól morska lub różowa himalajskaświeżo zmielony
kolorowy pieprzWykonanie:Z
fasolki odcinamy końcówki i gotujemy ją na parze przez 15 minut, tak aby była jeszcze al dente.
Buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Rukol ę płuczemy,
fetę kroimy na plasterki.Na talerzu układamy
rukolę, następnie plasterki
buraczków,
fasolkę i
fetę. Wszystko skrapiamy
oliwą z oliwek, solimy,
pieprzymy i na koniec polewamy kremem balsamicznym.