Wykonanie
Pin It

Lemoniada z
rabarbaru to idealna propozycja na wiosenny lub letni
napój. Jest lekko kwaskowa z cudownym aromatem
mięty i
melisy oraz z dodatkiem
soku z limonki. Cudnie orzeźwia. Najlepsza gdy aromaty się lekko przegryzą, a do tego naprawdę robi się sama :-).Zapraszam na lemoniadę, czyli coś w stylu naszych babcinych kompotów.


Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:500 g
rabarbaru800 ml
wody100 g
cukru1
limonkalistki
miętylistki
melisyew. kostki
lodu
Wykonanie:
Rabarbar kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy
woda, dodajemy
cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Rabarbar odcedzamy, lemoniadę przelewamy do dzbanka, dodajemy wyciśnięty
sok z limonki i lekko roztarte w dłoni listki
mięty i
melisy.Jeśli lubimy bardzo zimną lemoniadę dodajemy kostki
lodu.
