ßßß
Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą przygotowałam na bazie gotowego ciasta francuskiego. Do farszu wykorzystałam serek mascarpone z dodatkiem jogurtu naturalnego, żeby troszkę go odchudzić. I oczywiście jajo, żeby farsz ładnie nam się ściął. Po upieczeniu tarty możemy posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 45 minutSkładniki na 6 mini-tartSkładniki:125 g serka mascarpone1 duże jajko4 łyżki jogurtu naturalnego3 łyżki cukru pudru1/2 laski wanilii1 łyżeczka esencji1,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej6 płatów ciasta francuskiego (11 x 21 cm)3 czerwone pomarańcze


Wykonanie:Ciasto wyjmujemy z lodówki, aby się lekko ociepliło.Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.W misce mieszamy serek mascarpone, jogurt, jajko, cukier puder i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem.Z kawałków ciasta formujemy tarty wywijając do góry brzeg ciasta, dół tarty nakłuwamy widelcem.Do każdej tarty wlewamy serową masę, na wierzchu układamy plasterki pomarańczy.Tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.