Wykonanie
Pin It
Moje wspomnienie tradycyjnego śniadania z czasów dzieciństwa to zupa
mleczna. Zupy były różne,
kasza manna,
mleko z
makaronem i oczywiście owsianka. Niestety nie przepadałam zbytnio za tymi zupami i męczyłam się nad talerzem zanim z niego zniknęła. Jedyną ulubioną była właśnie owsianka, musiała być gęsta i bardzo słodka. Już na talerzu babcia dodawała do niej kawałeczek
masła, dla smaku. Dzisiejsza owsianka zdecydowanie zmieniła swój wygląd, dodajemy do niej
orzechy, nasiona czy
owoce. Dzisiejsza wersja, przygotowana przez młodszą córkę jest właśnie z
owocami i wygląda bardzo apetycznie.
Czas przygotowania: 30 minutProporcje dla 2 osóbSkładniki:3/4 szklanki
płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych)1,5 szklanki
mlekaszczypta
soli1/3 łyżeczki
cynamonu1/2
banana1
kiwiew.
cukier do smaku
Wykonanie:Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy
mleko, dodajemy
płatki,
cynamon i
sól i gotujemy, aż
mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy
płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji .
Owoce obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do owsianki, ewentualnie dodajemy
cukier i mieszamy. Od razu podajemy.