ßßß
Moje wspomnienie tradycyjnego śniadania z czasów dzieciństwa to zupa mleczna. Zupy były różne, kasza manna, mleko z makaronem i oczywiście owsianka. Niestety nie przepadałam zbytnio za tymi zupami i męczyłam się nad talerzem zanim z niego zniknęła. Jedyną ulubioną była właśnie owsianka, musiała być gęsta i bardzo słodka. Już na talerzu babcia dodawała do niej kawałeczek masła, dla smaku. Dzisiejsza owsianka zdecydowanie zmieniła swój wygląd, dodajemy do niej orzechy, nasiona czy owoce. Dzisiejsza wersja, przygotowana przez młodszą córkę jest właśnie z owocami i wygląda bardzo apetycznie.
Czas przygotowania: 30 minutProporcje dla 2 osóbSkładniki:3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych)1,5 szklanki mlekaszczypta soli1/3 łyżeczki cynamonu1/2 banana1 kiwiew. cukier do smaku
Wykonanie:Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, cynamon i sól i gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji .Owoce obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do owsianki, ewentualnie dodajemy cukier i mieszamy. Od razu podajemy.