Wykonanie
Pin It

Dzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. A to za sprawą moje starszej córki i pysznej
bezy z
cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka
beza idealnie kontrastuje z kwaskowym kremem
cytrynowym.
Bezę najlepiej przełożyć kremem tuż przed podaniem, będzie wtedy chrupiąca.Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki".


Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cmCzas przygotowania: 5 godzinSkładniki na 2 blaty:6
białek300 g drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soli1 łyżeczka
octuKrem:125 g
mascarpone150 g lemon
curd, kremu
cytrynowego250 ml schłodzonej kremówki3 łyżki lemon
curd, kremu
cytrynowego




Wykonanie:Schłodzone
białka z dodatkiem
soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po łyżce
cukier, ciągle ubijając masę. Ubijamy tak długo, aż
cukier się rozpuści, a masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy
ocet.Na papierze do pieczenia rysujemy 2 koła o średnicy 23 cm. Wykładamy na nie ubite
białka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 90 minut.
Bezy suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika.Gdy
bezy całkowicie wystygną przygotowujemy krem.W misce mieszamy łyżką
mascarpone z kremem
cytrynowym. W drugiej misce ubijamy na sztywno
śmietankę. Dodajemy po łyżce kremu
cytrynowego wymieszanego z
mascarpone, delikatnie mieszamy.Jeden blat układamy na dużym talerzu, smarujemy go masą. Do rękawa cukierniczego z cienką tutką wkładamy 3 łyżki kremu
cytrynowego, połowę wyciskamy na krem z
mascarpone o
śmietaną. Przykrywamy drugim blatem i dekorujemy pozostałą częścią kremu
cytrynowego z rękawa.
