Wykonanie
Jak w tytule rolada, prosta, szybka, kremowa jednym słowem idealna :DPotrzebujemy:
BEZA:4
białka2 łyżki
mąki krupczatki150 gram
cukrułyżka
octuszczypta
soliKREM:
serek mascarpone200 ml
śmietanki 30 %starta skórka z całej
cytrynysok z połowy
cytrynyBiałka ubijamy z
solą na sztywno, zróbcie to lepiej mikserem bo mnie od trzepaczki boli ręka :)Kiedy
białka będą gotowe dodajemy łyżkę
octu, krupczatkę,
cukier i dalej ubijamy. Wykładamy na papier do pieczenia, na blasze od piekarnika, moja ma 30x40cm. Pieczemy 140`C około 20 minut.Standardowo w czasie pieczenia zabieramy się za robienie kremu. Do miski wlewamy kremówkę i ubijamy ją do gęstości, dodajemy
ser mascarpone, startą
skórkę z cytryny oraz sok i dalej miksujemy.
Beza musi być lekko złotawa, zarumieniona wtedy wiemy, że jest dobra. Kiedy wystygnie możemy włożyć na nią gotowy krem i zawinąć. Pomoże nam papier
spod bezy, idzie bez problemowo :) Nawet początkujący kuchcik da radę i
zrobi furorę tym
ciastem. Krem jest
śmietankowo-
cytrynowy,
beza słodka i lekka, wszystko w tej roladzie idealnie współgra mojemu facetowi bardzo smakuje.A bał się, że będzie kwaśna i nie do ujedzenia, ale jednym kawałkiem zamknęłam mu usta hihihi. Kto lubi
cytrynę ? :)