ßßß Cookit - przepis na Krem kawowy:

Krem kawowy:

nazwa

Wykonanie

Pin It
Najlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę we własne ręce. Krem troszkę zmodyfikowałam, bo nie robiłam go na bazie masła, tylko mascarpone. Jest zdecydowanie lżejszy. Nie jest za słodki, jest delikatny i puszysty. Doskonale kontrastuje z puszystą i słodką bezą. Szkoda tylko, że tak szybko się kończy ;-).
Inną wersję tortu bezowego znajdziecie tutaj .
Tort bezowy z kawowym kremem
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 5 godzin
Składniki na 3 blaty:
6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 łyżeczka octu
250 ml zimnej śmietanki 30 %
250 ml mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki wrzątku
1/3 szklanki rodzynek
koniak lub whisky do moczenia rodzynek
Wykonanie:
Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy do namoczenia.
Schłodzone białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po łyżce cukier, ciągle ubijając masę. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści, a masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy ocet.
Na papierze do pieczenia rysujemy 3 koła o średnicy 20 cm. Wykładamy na nie ubite białka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 80 minut. Bezy suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika.
Rodzynki odcedzamy.
Gdy bezy całkowicie wystygną przygotowujemy krem.
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Mascarpone lekko ubijamy w jednej misce. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec dodajemy cukier puder. Dodajemy po łyżce mascarpone, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kawę.
Blaty przekładamy masą. Wierzch dekorujemy kakao.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/11/tort-bezowy-z-kawowym-kremem.html