Wykonanie
Pin It

Najlepszy tort
bezowy z kremem
kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie
daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę we własne ręce. Krem troszkę zmodyfikowałam, bo nie robiłam go na bazie
masła, tylko
mascarpone. Jest zdecydowanie lżejszy. Nie jest za słodki, jest delikatny i puszysty. Doskonale kontrastuje z puszystą i słodką
bezą. Szkoda tylko, że tak szybko się kończy ;-).Inną wersję
tortu bezowego znajdziecie tutaj .


Tort
bezowy z
kawowym krememProporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 5 godzinSkładniki na 3 blaty:6
białek300 g drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soli1 łyżeczka
octu250 ml zimnej
śmietanki 30 %250 ml
mascarpone2 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżki wrzątku1/3 szklanki
rodzynekkoniak lub
whisky do moczenia
rodzynek



Wykonanie:
Rodzynki zalewamy
alkoholem i odstawiamy do namoczenia.Schłodzone
białka z dodatkiem
soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po łyżce
cukier, ciągle ubijając masę. Ubijamy tak długo, aż
cukier się rozpuści, a masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy
ocet.Na papierze do pieczenia rysujemy 3 koła o średnicy 20 cm. Wykładamy na nie ubite
białka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 80 minut.
Bezy suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika.
Rodzynki odcedzamy.Gdy
bezy całkowicie wystygną przygotowujemy krem.
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku, studzimy.
Mascarpone lekko ubijamy w jednej misce. W drugiej misce ubijamy na sztywno
śmietankę, pod koniec dodajemy
cukier puder. Dodajemy po łyżce
mascarpone, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy
kawę.Blaty przekładamy masą. Wierzch dekorujemy
kakao.
