Wykonanie
Pin It
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2014_slash_10_slash_najprostsza-tarta-grzybowa/l/602185171.JPG)
Przy okazji robienia
sosu grzybowego troszkę przesadziłam z jego ilością. Musiałam go jakoś wykorzystać
winny sposób, bo klasyka, czyli
sos grzybowy plus kremowe
pure z
ziemniaków troszkę się nam przejadło :-). Postanowiłam więc po prostu zrobić najłatwiejszą tartę, czyli tartę na bazie gotowego
ciasta francuskiego. Robi się ją łatwo, szybko i przyjemnie. Najlepsza na gorąco, ale na zimno też mi smakowała.
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2014_slash_10_slash_najprostsza-tarta-grzybowa/l/-130149960.JPG)
Proporcje na formę o wymiarach 36 x 13 cmCzas przygotowania: 50 minutSkładniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego2 szklanki
sosu grzybowego2
jajkakilka koktajlowych
pomidorków![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2014_slash_10_slash_najprostsza-tarta-grzybowa/l/265543319.JPG)
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2014_slash_10_slash_najprostsza-tarta-grzybowa/l/791421026.JPG)
Wykonanie:
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut, aby się lekko ociepliło.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Następnie wykładamy nim formę (mojej formy nie natłuszczam bo jest non-stick) zawijając nadmiar ciasta, który wystaje poza formę do wewnątrz. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut.Do
sosu grzybowego dodajemy 2 rozkłócone
jajka i masę
grzybową wylewamy na podpieczone ciasto. Dekorujemy polówkami
pomidorków i pieczemy przez około 20 minut, aż masa grzybowa się zetnie.Podajemy od razu, ale
tarta też jest doskonała na zimno.