Wykonanie
Moje pierwsze podejście do
szparagów. Nigdy wcześniej nie miałam okazji ich spróbować. Wrażenia...? Niespecjalne... ;) Zjadliwe - owszem, czy smaczne - kwestia gustu ;) Przepis znaleziony na stronie kuchnia.it.Potrzebujemy (2-3 porcje):- ok. 7 - 8szt
szparagów,- 250g
pomidorków koktajlowych,- pół łyżeczki suszonego
tymianku,-
sól,-
pieprz,- świeża
bazylia,- 2 kulki
mozzarelli,sos:- 2 łyżki
octu balsamicznego,- 3 łyżki
oliwy,- szczypta
brązowego cukru,- szczypta
soli,- świeżo zmielony
czarny pieprz,do podania:- grzanki z ciabatty,-
masło czosnkowe.Składniki sosu połączyć razem.Ciabattę pokroić na kromki, posmarować
masłem czosnkowym i grillować w piekarniku.
Szparagi umyć i obciąć zdrewniałe końce i posmarować
oliwą. Patelnię grillową mocno rozgrzać i grillować
szparagi ok. 3min przewracając podczas smażenia.
Pomidory przekroić na połówki, oprószyć
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Wymieszać.
Szparagi przełożyć na talerz, a na patelni krótko grillować
pomidorki koktajlowe. Przełożyć na
szparagi, ułożyć listki
bazylii.
Mozzarellę odsączyć z zalewy, rozerwać palcami i ułożyć na warzywach. Całość polać sosem. Podawać z grzankami.