Wykonanie
Niedziela - mój kochany Połówek, jak na porządnego Polaka przystało, potrzebuje rosołu :) Nauczyła mnie go robić Mama - dziękuję :*Potrzebujemy (na 4,5l garnek):- 40dag
wołowego rostbefu,- 40dag
wieprzowych żeberek ("paski", bo chodzi nam bardziej o kości niż o
mięso),- 4 skrzydełka z
kurczaka,- 2
marchewki,- 1
pietruszkę,- kawałek
selera,-
cebula,- 2 - 3 łyżeczki
soli,-
zielenina.
Mięso (skrzydełka oczyścić z piórek) namoczyć w garnku z zimną
wodą na około godzinę, by pozbyć się
krwi. Po tym czasie wylać
wodę i nalać nową. Postawić na ogniu, posolić. Gotować i ściągać pojawiające się szumowiny. W międzyczasie
marchewkę,
pietruszkę,
selera i
cebulę obrać i opłukać. Kiedy rosół się "wyszumi" dodać warzywa. Gotować - przynajmniej 3 - 4 godziny i co jakiś czas "podlewać" rosół - czyli dolewać mu
wody. Cały sekret dobrego rosołu tkwi w czasie gotowania i podlewania go. Im dłużej gotujemy - tym jest smaczniejszy.Podawać z
makaronem i
zieleniną. Doprawić
magą i
pieprzem - wg własnego uznania, każdy na swoim talerzu.