ßßß Cookit - przepis na Kanapkowo: pasta z awokado

Kanapkowo: pasta z awokado

nazwa

Wykonanie

Niedawno wyszperałam w sieci super blog . Prowadzi go dziewczyna studiująca dietetykę. Przepisy i zdjęcia, które zamieszcza mnie oczarowały, dlatego na pewno często będą się pojawiać tutaj przepisy, które widziałam u niej. Zrobiłam więc już pastę z tuńczyka, a dzisiaj przyszła kolej na pastę z awokado. Wygląda pięknie, a smakuje... jeszcze lepiej ;)
Awokado do tego przepisu powinno być dojrzałe. Ale jak to sprawdzić? Bardzo prosto! Skórka musi być ciemnozielona, a kiedy naciśniemy na nią palcem musi się delikatnie ugiąć, ale skórka powinna "wrócić" na poprzednią pozycję, a nie zostać wbita w owoc.
Potrzebujemy:
- awokado,
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- pół małej cebuli,
- 2 łyżki sera białego (ja użyłam zwykłego twarogu zmieszanego ze śmietaną),
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz.
Jajka kroimy w większą kostkę, cebulę drobno siekamy i wrzucamy do miski. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Natychmiast polewamy je sokiem z cytryny - inaczej nam ściemnieje. Dodajemy biały ser. Wszystko traktujemy blenderem. Doprawiamy.
Źródło:http://niby-nic.blogspot.com/2014/04/kanapkowo-pasta-z-awokado.html