Wykonanie
PrzemytJest bardzo ważny i każdy rodzić powinien być mistrzem w przemycaniu dzieciom do jedzenia warzyw. Mam nadzieję, że u mnie się to sprawdza. Chociaż przyznam, że czasem już brak mi sił i inwencji twórczej po powrocie z pracy z do domu.Po prostu musi być chrupiące i kolorowe :)Placuszki:4 duże
ziemniaki4 duże
marchewki2
jajka2 łyżki
mąki3 łyżki
płatków owsianych5 łyżek
mlekaszczypta
pieprzu i
soli morskiejoraz ulubione
przyprawy dziecka


Umyte i obrane warzywka ucieramy na tarce o największych oczkach. Następnie warzywa posypujemy odrobiną
soli i odsączamy sok.W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą
jajka,
mąkę,
płatki,
mleko i
przyprawy. Zalewamy tymi składnikami warzywka i mieszamy.Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżki
oliwy z oliwek.Nakładamy masę małymi porcjami. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru.


Marchewka jest bardzo zdrowa i o tym każdy dobrze wie. Problem pojawia się w momencie gdy chcemy taka
marchewkę podać dziecku. Nie ważne czy surowa, czy ugotowana, reakcja zawsze jedna i ta sama.."Nie lubię". Jak można mówić nie lubię, skoro nawet się nie spróbowało? a no można. Co robić? Nadać
marchewce nowe życie, nowy wygląd i nową nazwę.
MARCHEWKOWE SZNURKI,
NITKI. Wydajecie 6 zł na aukcji internetowej i takie cuda tworzycie.

Poniżej przykład śniadania z przemytu: