ßßß Cookit - przepis na Rafaello w malinowej otulinie

Rafaello w malinowej otulinie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1.5 paczki krakersów
5 opakować puddingu waliliowego bez cukru
1 litr mleka
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru
200 g wiórek kokosowych
blaszka do pieczenia ( ja wybrałam taką 30x25 )
Dodatki: Kakao, maliny, jogurt truskawkowy, cytryna, skórka z cytryny
Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy krakersami, jeden obok drugiego. Z 1 litra mleka odlewamy 1 szklankę, a pozostałe mleko gotujemy. Tą szklankę mleka wlewamy do dzbanka i dodajemy zawartość 5 opakowań puddingu waniliowego oraz 2 łyżki cukru i mieszamy. Całość dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy. Czekamy aż zgęstnieje, i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa puddingowa ostygnie, przekładamy ją do miksera wraz z 1/2 szklanki wiórek i 1/2 kostki masła. Miksujemy aż uzyskamy gładką masę.
Masę kokosowo-puddingową wykładamy na blaszkę. Rozdzielmy ją tak na dwie porcje by nam wyszły 2 warstwy masy. Na pierwszą masę znowu układamy krakersy jeden obok drugiego i ponownie zalewamy je masą. Górną warstwę masy zasypujemy wiórkami Odkładamy nasze Rafaello do lodówki. Ja zostawiłam je tam prawie 20 godzin, wtedy mamy 100% pewność ze całość nam idealnie stężeje.
Do ciasta Rafaello można również dodawać migdały :)
Smacznego...
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/03/rafaello-w-malinowej-otulinie.html