Uwielbiam bruksekę i dzisiaj zapraszam na szybkie, proste, choć w sumie niecodzienne jej podanie. Panierka orzechowa idealnie pasuje do tego warzywa, zwłaszcza zatopiona w maślanej otulinie. Brukselkę, jak zawsze zreszta ugotowałam z dodatkiem mleka.Polecam.Składniki:1 kg brukselki3/4 szklanki mleka3 łyżeczki masła3 łyżki zmielonych orzechów włoskich1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukrukilka listków bazyliikilka pomidorków koktajlowychSposób przygotowania:Brukselkę przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Zalać wodę, tak aby zakrywała warzywo. Dodać mleko, cukier i sól. Gotować na małym ogniu około 25 -30 minut . Orzechy zmielić w młynku. Na patelni rozgrzać masło i dorzucić zmielone orzechy. Lekko podprażyć. Brukselkę odsaczyć z wody i posypać orzechowa panierką.Podawać z pomidorkami i listkami bazylii. Smacznego!