ßßß Cookit - przepis na Brukselka z orzechową panierką

Brukselka z orzechową panierką

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam bruksekę i dzisiaj zapraszam na szybkie, proste, choć w sumie niecodzienne jej podanie. Panierka orzechowa idealnie pasuje do tego warzywa, zwłaszcza zatopiona w maślanej otulinie. Brukselkę, jak zawsze zreszta ugotowałam z dodatkiem mleka.Polecam.
Składniki:
1 kg brukselki
3/4 szklanki mleka
3 łyżeczki masła
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
kilka listków bazylii
kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
Brukselkę przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Zalać wodę, tak aby zakrywała warzywo. Dodać mleko, cukier i sól. Gotować na małym ogniu około 25 -30 minut . Orzechy zmielić w młynku. Na patelni rozgrzać masło i dorzucić zmielone orzechy. Lekko podprażyć. Brukselkę odsaczyć z wody i posypać orzechowa panierką.
Podawać z pomidorkami i listkami bazylii. Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/01/brukselka-z-orzechowa-panierka.html