ßßß Cookit - przepis na Rolada z mielonej łopatki faszerowana pęczakiem

Rolada z mielonej łopatki faszerowana pęczakiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połaczenie zarówno na zimno, jak i na ciepło przykładowo z sosem grzybowym, polecam.
Składniki:
700 g łopatki
1jajko
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki suszonego czabru
sól i pieprz do smaku
Farsz:
2 szklanki ugotowanego pęczaku
garść suszonych podgrzybków
50 g peklowanej słoniny
1mała cebula
garść zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
sól i pieprz do smaku
6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny
Sposób przygotowania:
Mięso umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ja na uprzednio upieczony paper do wypieków i uformowałam zgrabny prostokąt.
Na patelni roztopiłam pokrojoha w drobną kosteczkę słoninę, a gdy się wysmażyła dodałam pokrojoną cebulę, żeby się lekko zarumieniła, Następnie dodałam kaszę , przyprawy, pokruszone na proszek grzyby i pokrojoną natkę pietruszki. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie wymieszałam.
Tak przygotowany farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym mięsie i za pomocą papieru odginając za kazdym razem od niego mięso uformowałam roladę. Przełożyłam do foremki keksówki, rozciełam papier na wierzchu i ułożyłam cieniutkie plasterki słoniny. Wstawiłam do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem i piekłam 50 minut.
Rolada świetnie smakuje na ciepło z sosem grzybowym, ale zimna jest również pyszna.
Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/12/rolada-z-mielonej-opatki-faszerowana.html