ßßß
Składniki:700 g łopatki1jajko1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki suszonego czabrusól i pieprz do smakuFarsz:2 szklanki ugotowanego pęczakugarść suszonych podgrzybków50 g peklowanej słoniny1mała cebulagarść zielonej pietruszki1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta cynamonusól i pieprz do smaku6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny
Sposób przygotowania:Mięso umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ja na uprzednio upieczony paper do wypieków i uformowałam zgrabny prostokąt.
Na patelni roztopiłam pokrojoha w drobną kosteczkę słoninę, a gdy się wysmażyła dodałam pokrojoną cebulę, żeby się lekko zarumieniła, Następnie dodałam kaszę , przyprawy, pokruszone na proszek grzyby i pokrojoną natkę pietruszki. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie wymieszałam.