Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na roladę z
mięsa mielonego i
kaszy pęczak. Pyszne połaczenie zarówno na zimno, jak i na ciepło przykładowo z
sosem grzybowym, polecam.

Składniki:700 g
łopatki1jajko1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki suszonego czabru
sól i
pieprz do smakuFarsz:2 szklanki ugotowanego pęczakugarść suszonych podgrzybków50 g peklowanej
słoniny1mała
cebulagarść zielonej
pietruszki1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
cynamonusól i
pieprz do smaku6 cieniutkich plasterków peklowanej
słoniny
Sposób przygotowania:
Mięso umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego
mięsa wbiłam
jajko, dodałam
sól pieprz,
majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ja na uprzednio upieczony paper do wypieków i uformowałam zgrabny prostokąt.

Na patelni roztopiłam pokrojoha w drobną kosteczkę
słoninę, a gdy się wysmażyła dodałam pokrojoną
cebulę, żeby się lekko zarumieniła, Następnie dodałam
kaszę ,
przyprawy, pokruszone na proszek
grzyby i pokrojoną
natkę pietruszki. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Na koniec wbiłam
jajko i ponownie wymieszałam.

Tak przygotowany farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym
mięsie i za pomocą papieru odginając za kazdym razem od niego
mięso uformowałam roladę. Przełożyłam do foremki keksówki, rozciełam papier na wierzchu i ułożyłam cieniutkie plasterki
słoniny. Wstawiłam do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem i piekłam 50 minut.

Rolada świetnie smakuje na ciepło z
sosem grzybowym, ale zimna jest również pyszna.Smacznego.