Wykonanie
Uwielbiam dania jednogarnkowe, ale kto by ich nie lubił? Aromaty składników się suptelnie przenikają, tworząc zgraną całość. Danie można przygotować wcześniej,
potem wstawić do piekarnika i nieomal o nim "zapomnieć". Jeszcze ma jedną zaletę...mało zmywania po zjedzeniu.

Składniki:700g
łopatki500 g
ziemniaków300 g minimarchewki ( u mnie mrożona)2 ząbki
czosnku2 gałązki
lubczykusól i
pieprz do smaku1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka czubricy1 łyżka
miodu1 szklanka
piwa1 łyżka
masła
Sposób przygotowania:
Łopatkę umyć osuszyć i natrzeć
przyprawami:
solą,
pieprzem,
majerankiem, czubricą i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem i ułożyć
mięso, dookoła
mięsa ułożyć obrane, przekrojone na pół
ziemniaki i minimarchewkę. Zalać
piwem, na wierzchu rozłożyc łyżke
miodu i gałązki
lubczyku ( jedną pokroiłam). Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika .

Dusić 60 minut w temperaturze 160C, Podawac bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.