ßßß Cookit - przepis na Łopatka duszona z miodem i piwem

Łopatka duszona z miodem i piwem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam dania jednogarnkowe, ale kto by ich nie lubił? Aromaty składników się suptelnie przenikają, tworząc zgraną całość. Danie można przygotować wcześniej, potem wstawić do piekarnika i nieomal o nim "zapomnieć". Jeszcze ma jedną zaletę...mało zmywania po zjedzeniu.
Składniki:
700g łopatki
500 g ziemniaków
300 g minimarchewki ( u mnie mrożona)
2 ząbki czosnku
2 gałązki lubczyku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czubricy
1 łyżka miodu
1 szklanka piwa
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Łopatkę umyć osuszyć i natrzeć przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, czubricą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć mięso, dookoła mięsa ułożyć obrane, przekrojone na pół ziemniaki i minimarchewkę. Zalać piwem, na wierzchu rozłożyc łyżke miodu i gałązki lubczyku ( jedną pokroiłam). Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika .
Dusić 60 minut w temperaturze 160C, Podawac bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/09/opatka-duszona-z-miodem-i-piwem.html