Wykonanie
Chłodnik ten zrobiłam w lecie podczas największych upałów, no ale jak to u mnie, poślizg musi być, oprócz tego życie też swoje dokłada, niestety... Niemniej polecam, bo we Wrocku ciągle upalne dni się zdarzają.

Składniki :500 g świeżego szczawiu1/2 garści świeżej
mięty1/2 l słodkiej
śmietany do zup1/2 l
maślanki5
jajek ugotowanych na twardo1 pęczek
szczypiorkusól i
pieprz do smaku
ziiemniaki w mundurkach

Sposób przygotowania:
Szczaw obrać z twardych gałązek, umyć, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać 1 l zimnej
wody i gotować 20 minut. Ostudzić, dodać pokrojony drobno
szczypiorek i
miętę. Dolać
maślankę i
śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać
przyprawy.

Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podawać z
jajkiem na twardo i gorącymi
ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Smacznego.