ßßß Cookit - przepis na Chłodnik szczawiowo miętowy

Chłodnik szczawiowo miętowy

nazwa

Wykonanie

Chłodnik ten zrobiłam w lecie podczas największych upałów, no ale jak to u mnie, poślizg musi być, oprócz tego życie też swoje dokłada, niestety... Niemniej polecam, bo we Wrocku ciągle upalne dni się zdarzają.
Składniki :
500 g świeżego szczawiu
1/2 garści świeżej mięty
1/2 l słodkiej śmietany do zup
1/2 l maślanki
5 jajek ugotowanych na twardo
1 pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
ziiemniaki w mundurkach
Sposób przygotowania:
Szczaw obrać z twardych gałązek, umyć, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać 1 l zimnej wody i gotować 20 minut. Ostudzić, dodać pokrojony drobno szczypiorek i miętę. Dolać maślankę i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać przyprawy.
Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podawać z jajkiem na twardo i gorącymi ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/09/chodnik-szczawiowo-mietowy.html