Wykonanie
Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania bułeczki pszenne. Oczywiście jak to bywa w przypadku
drożdży, wszystko od nich zależy, ale gdy już nam wyrosną, pozostałe czynności sa banalnie proste, choć trochę czasochłonne z uwagi na czas wyrastania. Niemniej serdecznie polecam, a inspirację wzięłam stąd .

Składniki:50 g świeżych
drożdży400 g
mąki pszennej typ "650"100 g gotowanych
ziemniaków przeciśniętych przez praskę250 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1
jajko2 łyżki roztopionego
masłaDodatkowo:1
żółtko1 łyżka
wody
Sposób przygotowania:Do miseczki wrzucić pokruszone
drożdże i
cukier. Zalać ciepłaą
wodą, rozmieszać, przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 -30 minut.Na stolnicę przesiać
mąkę, dodać
ziemniaki w środek wlać zaczyn
drożdżowy, dodać
jajko i roztopione
masło. Wyrobić ciasto porządnie na jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30-40 minut...ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki, mi wyszło 12 sztuk. Przełożyć na posmarowaną
olejem blaszkę i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.Posmarować
żółtkiem rozbełtanym z
wodą. Wstawić do piekarnika po środku, a na niższą półkę wlać 1/2 szklanki
wody. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 190 stopni C przez ok. 25 -30 minut.

Smacznego :)