Wykonanie
Bigos z
młodej kapusty uwielbiam, choć chyba bardziej ten z
parówkami. Dzisiaj proponuję z
mięsem i smażonymi
pieczarkami, który z kolei preferuje moja Mama. Zapraszam po przepis.

Składniki :2 główki
młodej kapusty ( 1,3 kg obie )500 g
łopatki b/k1 pęczek
szczypiorku2
pomidory250 g
świeżych pieczareksól pieprz i
majeranek do smaku2 ząbki
czosnku1
liść laurowy2 łyżki
masła
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wrzucić do garnka, zalać
wodą i gotować prawie do miękkości. Wyjąć z garnka, przestudzić i pokroić w kostkę.
Kapustę umyć, zszatkować nożem i wrzucić do
wywaru po gotowaniu
mięsa, dorzucić pokrojone
mięso i pokrojone, podsmażone na
maśle pieczarki. Dodać
sól,
pieprz,
majeranek i
liść laurowy. Dusić około 30 minut, dodać obrane ze skórki pokrojone
pomidory,
szczypior i wyciśnięty przez praskę
czosnek. Podgrzewać jeszcze około 3-5 minut.Podawać gorący zaraz po przygotowaniu...Smacznego