Wykonanie
Kluchy, kto ich nie lubi....U mnie w domu głównym ich odbiorcą jest Tato, który w
sumie mógłby być wegetarianinem, bo prawie nie
jada mięsa. Kluchy zresztą też woli z
bułką tarta i
masłem niż skwarkami. O gustach się nie dyskutuje i ja polecam wersję ze skwareczkami i
sałatą ...polecam.

Składniki:0,7 kg ugotowanych
ziemniaków1 szklanka
mąki pszennej1
jajkosól do smakuDodatkowo:15 dkg
surowego boczkusałata maślanasos winegret
Ziemniaki ugotować, lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę, . Dodać
jajko,
sól,
mąkę i wyrobić na jednolitą konsystencję. Z ciasta utoczyć wałek, podsypując go lekko
mąką i pokroić pod skosem na kopytka.

W garnku zagotować
wodę, lekko osolić. Kopytka wrzucać i gotować 3- 4 minuty, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze skwarkami z
boczku,
białym serem, lub innym ulubionym dodatkiem w towarzystwie
sałaty. Smacznego.