Wykonanie
Paprykę można faszerować w
sumie wszystkim. U mnie w domu najpopularniejsza jest wersja z
mięsem mielonym,
serem feta i
pieczarkami, choć oczywiście zdarza się też, że farsz wygląda tak jak na tradycyjne gołąbki. Dzisiaj ta pierwsza opcja, polecam i zapraszam po przepis.

Składniki:4
papryki200 g
mięsa mielonego150 g
fety4
pieczarki1
jajko2 łyżki
bułki tartej1 średnia
cebula1 łyżka
masłasól i
pieprz do smaku1/2 łyżeczki suszonego
tymiankuSalsa:5
pomidorów1/2
żółtej papryki1/2 szklanki
soku pomidorowegosol i
pieprz do smaku1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki suszonej
bazyliiDodatkowo:1/2 l
wywaru warzywnegoPrzygotowanie:

Zaczynam od przygotowania sosu,
pomidory lekko nacinam z czterech stron i zalewam wrzątkiem, studzę , ściągam skórkę i kroje w kostkę. Na patelnię wlewam
oliwę i wrzucam
pomidory, dodaję pokrojoną
paprykę, sok i
przyprawy. Duszę do miękkości , ale
pomidory nie powinny się rozpaść.
Paprykę myję przekrawam u góry, tworząc pokryweczki i czyszczę z pestek. Łączę ze sobą
mielone mięso, pokruszony
ser feta i pokrojone podsmażone na
maśle, pokrojone w kosteczkę
pieczarki i
cebulę. Doprawiam farsz
solą,
pieprzem i
tymiankiem, pamiętając, o tym, że
feta jest dość słona.
Papryki nadziewam farszem i przykrywam odkrojonymi wierzchami. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam
warzywny wywar i układam
papryki. Piekę w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni przez około 40-45 minut. Podaję gorące z przygotowaną wcześniej salsą....Smacznego :)