ßßß
Składniki:4 papryki200 g mięsa mielonego150 g fety4 pieczarki1 jajko2 łyżki bułki tartej1 średnia cebula1 łyżka masłasól i pieprz do smaku1/2 łyżeczki suszonego tymiankuSalsa:5 pomidorów1/2 żółtej papryki1/2 szklanki soku pomidorowegosol i pieprz do smaku1/2 łyżeczki słodkiej papryki1/2 łyżeczki suszonej bazyliiDodatkowo:1/2 l wywaru warzywnegoPrzygotowanie:
Zaczynam od przygotowania sosu, pomidory lekko nacinam z czterech stron i zalewam wrzątkiem, studzę , ściągam skórkę i kroje w kostkę. Na patelnię wlewam oliwę i wrzucam pomidory, dodaję pokrojoną paprykę, sok i przyprawy. Duszę do miękkości , ale pomidory nie powinny się rozpaść.Paprykę myję przekrawam u góry, tworząc pokryweczki i czyszczę z pestek. Łączę ze sobą mielone mięso, pokruszony ser feta i pokrojone podsmażone na maśle, pokrojone w kosteczkę pieczarki i cebulę. Doprawiam farsz solą, pieprzem i tymiankiem, pamiętając, o tym, że feta jest dość słona.Papryki nadziewam farszem i przykrywam odkrojonymi wierzchami. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam warzywny wywar i układam papryki. Piekę w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni przez około 40-45 minut. Podaję gorące z przygotowaną wcześniej salsą....Smacznego :)