ßßß Cookit - przepis na Domowy ser biały i rzeżucha...idealne wiosenne śniadanie

Domowy ser biały i rzeżucha...idealne wiosenne śniadanie

nazwa

Wykonanie

Moim zdaniem wszystko co zrobi one w domu jest najlepsze, nie muszę więc Was chyba namawiać do zrobienia samodzielnie pysznego białego sera.Jest coraz cieplej, mleko po 24 godzinach praktycznie nadaje się do wyrobu tego pysznego domowego nabiału. Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki :
1.5 litra świeżego mleka ( absolutnie nie może być UHT )
200 g jogurtu naturalnego
150 g kwaśnej śmietany 18 %
Sposób przygotowania:
Do glinianego garnka ( taki do kiszenia ogórków ) wlewamy mleko, śmietanę i jogurt. Dokładnie mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce aż skwaśnieje...minimum 24 godziny.
Kwaśną mieszankę przelewamy do garnka, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy ( nie gotujemy) około 35-40 minut, aż powstaną grudki i ser oddzieli się pd serwatki. Trzeba zaglądać do garnka, bo przegotowanie mlecznej mieszanki sprawi, że ser może przypominać w smaku trociny. Do sita wykładamy gazę i przelewamy całą zawartość garnka. Pozostawiamy na w sicie przez około 4-5 minut. Przekładamy do formy lub mniejszego sitka celem nadania naszemu serowi ładnego kształtu oraz aby dalej mógł odciekać...nie dłużej jednak niż 2 godziny.
Podajemy ze świeżym pieczywem i zieleniną, u mnie rzeżuchą. Smacznego ;)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/04/domowy-ser-biay-i-rzezuchaidealne.html