ßßß
Sposób przygotowania:Do glinianego garnka ( taki do kiszenia ogórków ) wlewamy mleko, śmietanę i jogurt. Dokładnie mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce aż skwaśnieje...minimum 24 godziny.Kwaśną mieszankę przelewamy do garnka, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy ( nie gotujemy) około 35-40 minut, aż powstaną grudki i ser oddzieli się pd serwatki. Trzeba zaglądać do garnka, bo przegotowanie mlecznej mieszanki sprawi, że ser może przypominać w smaku trociny. Do sita wykładamy gazę i przelewamy całą zawartość garnka. Pozostawiamy na w sicie przez około 4-5 minut. Przekładamy do formy lub mniejszego sitka celem nadania naszemu serowi ładnego kształtu oraz aby dalej mógł odciekać...nie dłużej jednak niż 2 godziny.
Podajemy ze świeżym pieczywem i zieleniną, u mnie rzeżuchą. Smacznego ;)