Wykonanie
Moim zdaniem wszystko co
zrobi one w domu jest najlepsze, nie muszę więc Was chyba namawiać do zrobienia samodzielnie pysznego
białego sera.Jest coraz cieplej,
mleko po 24 godzinach praktycznie nadaje się do wyrobu tego pysznego domowego
nabiału. Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki :1.5 litra świeżego
mleka ( absolutnie nie może być UHT )200 g
jogurtu naturalnego150 g kwaśnej
śmietany 18 %

Sposób przygotowania:Do glinianego garnka ( taki do
kiszenia ogórków ) wlewamy
mleko,
śmietanę i
jogurt. Dokładnie mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce aż skwaśnieje...minimum 24 godziny.Kwaśną mieszankę przelewamy do garnka, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy ( nie gotujemy) około 35-40 minut, aż powstaną grudki i
ser oddzieli się pd
serwatki. Trzeba zaglądać do garnka, bo przegotowanie
mlecznej mieszanki sprawi, że
ser może przypominać w smaku trociny. Do sita wykładamy gazę i przelewamy całą zawartość garnka. Pozostawiamy na w sicie przez około 4-5 minut. Przekładamy do formy lub mniejszego sitka celem nadania naszemu serowi ładnego kształtu oraz aby dalej mógł odciekać...nie dłużej jednak niż 2 godziny.

Podajemy ze świeżym
pieczywem i
zieleniną, u mnie
rzeżuchą. Smacznego ;)