Wykonanie
Activia domowym sposobem?
Czemu nie!?
Jogurt probiotyczny różni się od zwykłego
jogurtu naturalnego rodzajem bakterii. Można je rozmnożyć tak jak inne bakterie
jogurtowe. Raz wyprodukowany
jogurt może służyć za podstawę produkcji kolejnego.
Jogurt robiliśmy w domu rodzinnym już w latach 90., praktykę jednak zarzuciliśmy, przypomniałam sobie o tym przepisie rok temu. Bardzo prosty w wykonaniu. Za jego wykonaniem przemawia oszczędność oraz świadomość, że wiem co jem.
Jogurt domowy jest raczej rzadki (tylko raz na kilkadziesiąt
razy wyszedł mi gęsty), bardziej gęstą konsystencję można uzyskać przez dodanie 4-5 łyżek
mleka w proszku.Składniki:2 litry
mleka w folii (
mleko UHT z kartonów się nie nadaje)kilka łyżek
jogurtu naturalnego np. ActiviaWykonanie 1:1 litr
mleka zagotowuję, zdejmuję z palnika. Pozostały 1 litr zimnego
mleka wlewam do zagotowanego. Mieszam. Dodaję 2-3 łyżki
jogurtu naturalnego. Odstawiam w ciepłe miejsce (najlepiej garnek zawinąć w koc), na 4-5 godzin (aż się zetnie, w miesiącach wiosenno-jesiennych często pozostawiam w temp. pokojowej przez całą noc). Schładzam w lodówce kilka godzin. Kilka łyżek
jogurtu zostawić do kolejnej "produkcji".Wykonanie 2:
Mleko podgrzewam do temp. 40-50 stopni C. Temperaturę można zmierzyć domowym sposobem: wkładając palec do
mleka - jeśli nie będzie nas parzyło przez 10 sekund, znaczy to, że jest akurat. Dodaję 2-3 łyżki
jogurtu naturalnego.Odstawiam w ciepłe miejsce (najlepiej garnek zawinąć w koc) na 4-5 godzin (aż się zetnie, w miesiącach wiosenno-jesiennych często pozostawiam w temp. pokojowej przez całą noc). Schładzam w lodówce kilka godzin. Kilka łyżek
jogurtu zostawić do kolejnej "produkcji".Uwagi: obecnie stosuję "wykonanie 1", bo jest szybsze, nie widzę różnicy w efektach.