ßßß Cookit - przepis na Naturalny jogurt domowy

Naturalny jogurt domowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pin It
Okres wiosenny i letni to czas kiedy w naszym domu spożycie naturalnego jogurtu zdecydowanie rośnie. Robię z niego chłodnik, różne owocowe koktajle, dodaję do deserów, serników na zimno, etc. Dlatego też od jakiegoś czasu sama robię jogurt, wychodzi to zdecydowanie lepiej, jeśli chodzi o kwestie ekonomiczne, a poza tym w moim domowym jogurcie nie ma żelatyny, a ni innych zbędnych dodatków. Naturalny jogurt domowy w sumie robi się sam. Spróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: 5 godzin
Składniki:
1 litr mleka 3,2% pasteryzowanego (nie UGT), oczywiście idealnie gdyby było to mleko prosto od krowy
3 łyżki naturalnego jogurtu z żywymi kulturami bakterii
Wykonanie:
Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy do 45 stopni Celsjusza. Jeśli nie posiadacie termometru wystarczy sprawdzić temperaturę palcem, powinniśmy czuć ciepło, natomiast mleko nie może nas parzyć. Do ciepłego mleka dodajemy jogurt i dokładnie go rozbijamy trzepaczką.
Garnek przykrywamy, owijamy gazetą i zawijamy w koc, dokładnie tak, jak robimy gdy gotujemy kaszę. Garnek możemy również wstawić do piekarnika z włączoną żarówką. Mleko zostawiamy w cieple przez pięć godzin, a następnie gdy wystygnie wkładamy do lodówki.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/06/naturalny-jogurt-domowy.html