Wykonanie
Pin It

Okres wiosenny i letni to czas kiedy w naszym domu spożycie
naturalnego jogurtu zdecydowanie rośnie. Robię z niego chłodnik, różne
owocowe koktajle, dodaję do deserów, serników na zimno, etc. Dlatego też od jakiegoś czasu sama robię
jogurt, wychodzi to zdecydowanie lepiej, jeśli chodzi o kwestie ekonomiczne, a poza tym w moim domowym
jogurcie nie ma
żelatyny, a ni innych zbędnych dodatków.
Naturalny jogurt domowy w
sumie robi się sam. Spróbujcie koniecznie.



Czas przygotowania: 5 godzinSkładniki:1 litr
mleka 3,2% pasteryzowanego (nie UGT), oczywiście idealnie gdyby było to
mleko prosto od krowy3 łyżki
naturalnego jogurtu z żywymi kulturami bakterii

Wykonanie:
Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy do 45 stopni Celsjusza. Jeśli nie posiadacie termometru wystarczy sprawdzić temperaturę palcem, powinniśmy czuć ciepło, natomiast
mleko nie może nas parzyć. Do ciepłego
mleka dodajemy
jogurt i dokładnie go rozbijamy trzepaczką.Garnek przykrywamy, owijamy gazetą i zawijamy w koc, dokładnie tak, jak robimy gdy gotujemy
kaszę. Garnek możemy również wstawić do piekarnika z włączoną żarówką.
Mleko zostawiamy w cieple przez pięć godzin, a następnie gdy wystygnie wkładamy do lodówki.
