Wykonanie
Nazwa "bliny po Wileńsku" jest w tytule nieprzypadkowa, bo to kolejny przepis mojej Mamy, która właśnie z
Wilna pochodzi. Są one jak i inne przepisy z zakładki "kuchnia z kresów", w naszym domu od zawsze. Nie robimy ich zbyt często, bo są wysoce kaloryczne, ale jak już się pojawiają na
stole, to czeka nas przepyszna uczta. Ja proponuję podać je na śniadanie. Będziemy syci i gotowi stawić czoła całemu dniu.

Składniki na bliny dla 3 osób:2 szklanki
mąki wrocławskiej1/2 szklanki gęstej
maślanki1
jajko1 szklanka gazowanej
wody mineralnej30 g
drożdży1/4 szklanki
mlekaszczypta
cukruszczypta
soliolej kujawski do smażeniaDodatkowo:6 jaj1 opakowanie gęstej
śmietany (150 g)1 laska
białej kiełbasy ( u mnie wyrób własny, poświąteczne zapasy)100 g peklowanej
słoniny
Przygotowanie ;Do miski przesiać
mąkę, dosypać
sodę i
sól.W rondelku podgrzać
mleko, dodać
cukier i rozpuścić w nim pokruszone
drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte
drożdże dodać do
mąki,wbić
jajko, wlać,
maślankę i partiami
wodę, wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać
wody.Ciasto powinno
mieć konsystencję takiego na racuchy.Na niewielką patelnię wysmarowaną
olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto i smażymy nasze bliny z dwóch stron, aż się lekko zezłocą. Usmażone przekładamy na talerz i przykrywamy żeby nie wystygły W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy na nią drobno pokrojoną
słoninę.Gdy się lekko zarumieni dorzucamy pokrojoną w plasterki
białą kiełbasę.Gdy
kiełbasa jest prawie gotowa, wbijamy
jajka, solimy i przykrywamy patelnię pokrywką. Czas smażenia
jajek zależy oczywiście od tego jakie lubicie. Do tego dania pasują idealnie z lekko płynnym
żółtkiem. Na talerz wykładamy
jajka,
kiełbaskę i skwarki, polewamy wytopionym tłuszczem. Dekorujemy na górze
jajka dużym kleksem
śmietany. Bliny zwijmy, przekrawamy na pół, i jemy maczając w
śmietanie, zagryzając
kiełbaską i
jajkami. Kto raz zasmakuje ten nie uwolni się od tego smaku :) Zatem smacznego życzę.