Wykonanie
Uwielbiam
szparagi w każdej postaci, dzisiaj podam Wam przepis na najprostszy sposób na przystawkę ze
szparagów.Ta błyskawiczna i bardzo dekoracyjna przekąska zasmakuje każdemu.Nazwa tego dania nawiązuje do delikatnych żółtych kwiatów mimozy.Zapraszam ;-)

Składniki:1 pęczek białych
szparagów(700 - 800 g)
sól2
jajka ugotowane na twardo ale używamy tylko
żółtkaDressing:2- 3 łyżki
oliwy1 łyżka
musztardy Dijon
sól i
pieprz do smakuświeża
pietruszkaPrzygotowanie:
Szparagi obieramy, odłamujemy najtwardsze końcówki i gotujemy al dente z odrobiną
soli, tak mniej więcej 20 - 25 minut.Wyjmujemy
szparagi łyżką cedzakową i od razu przekładamy do lodowatej
wody. Po 3-4 minutach, gdy całkowicie wystygną wyciągamy i odcedzamy aby odciekły.Osobno gotujemy na twardo
jajka. Do przystawki wykorzystujemy tylko
żółtka. Rozdrabniamy
żółtka widelcem.Teraz robimy dressing. W małej miseczce mieszamy
oliwę z
musztardą. Najlepiej jest mieszać widelcem, ponieważ trzeba dobrze rozbić
musztardę, która dość opornie łączy się z
oliwą.Doprawiamy sos do smaku. Nie przesadzamy z
solą bo
szparagi były już gotowane z odrobiną
soli!
Szparagi układamy na talerzu, posypujemy rozdrobnionymi
żółtkami i polewamy sosem.Posypujemy świeżo posiekaną
pietruszką.Podajemy na zimno, z
wędliną i
pieczywem.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)