ßßß Cookit - przepis na Szparagi mimoza

Szparagi mimoza

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam szparagi w każdej postaci, dzisiaj podam Wam przepis na najprostszy sposób na przystawkę ze szparagów.
Ta błyskawiczna i bardzo dekoracyjna przekąska zasmakuje każdemu.
Nazwa tego dania nawiązuje do delikatnych żółtych kwiatów mimozy.
Zapraszam ;-)
Składniki:
1 pęczek białych szparagów(700 - 800 g)
sól
2 jajka ugotowane na twardo ale używamy tylko żółtka
Dressing:
2- 3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy Dijon
sól i pieprz do smaku
świeża pietruszka
Przygotowanie:
Szparagi obieramy, odłamujemy najtwardsze końcówki i gotujemy al dente z odrobiną soli, tak mniej więcej 20 - 25 minut.
Wyjmujemy szparagi łyżką cedzakową i od razu przekładamy do lodowatej wody. Po 3-4 minutach, gdy całkowicie wystygną wyciągamy i odcedzamy aby odciekły.
Osobno gotujemy na twardo jajka. Do przystawki wykorzystujemy tylko żółtka. Rozdrabniamy żółtka widelcem.
Teraz robimy dressing. W małej miseczce mieszamy oliwę z musztardą. Najlepiej jest mieszać widelcem, ponieważ trzeba dobrze rozbić musztardę, która dość opornie łączy się z oliwą.
Doprawiamy sos do smaku. Nie przesadzamy z solą bo szparagi były już gotowane z odrobiną soli!
Szparagi układamy na talerzu, posypujemy rozdrobnionymi żółtkami i polewamy sosem.
Posypujemy świeżo posiekaną pietruszką.
Podajemy na zimno, z wędliną i pieczywem.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/04/szparagi-mimoza.html