ßßß Cookit - przepis na Minestra reale romagnola

Minestra reale romagnola

nazwa

Wykonanie

Kuchnia włoska zawsze mnie zaskakuje, nawet po tylu latach wciąż odkrywam i próbuje nowych rzeczy.
Ostatnio miałam przyjemność zjeść taką zupkę w knajpce w Bolonii.
Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na to cudo - minestra reale romagnola.
Zupa składa się z bignè(ptysie)czyli małych granulek z ciasta francuskiego podawanych w bulionie.
Zupa podawana jest na gorąco z dobra ilością startego parmezanu.
Nic bardziej prostego a jak pysznego. Prosty przepis na bulion podany inaczej.
Zapraszam ;-)
Składnik na 2 bardzo duże porcje lub 4 male porcje:
750 ml bulionu( w zależności czy dla 2 czy 4 osób. Dla 4 osób proponuje uży ć 1 liter bulionu)
starty ser Parmiggiano
Bignè(ptysie):
65 g mąki
50 masła
100 ml wody
szczypta soli
2 jajka
Przygotowanie:
Szykujemy bignè. Wodę razem z masłem i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia,
odstawiamy na bok.
Następnie dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie.
Z powrotem przekładamy garnek na gaz . Mieszamy energicznie drewnianą łyżką dopóki dno patelni będzie białe,
ściągamy garnek z ognia(jakieś 2 minuty).
Do masy dodajemy po kolei po jednym jajku i mieszamy energicznie drewnianą łyżką.
Nie dodajemy od razu wszystkie jajka na raz, muszą byc dobrze wchłąniete, zanim te dodane wcześniej.
Masę ciasta nakładamy do worka cukierniczego,lub woreczka foliowego i wyciskamy porcje o średnicy 0 , 5 cm.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220st.C przez 10min, następnie zmniejszamy piekarnik do 190 °C następne 15 minut(muszą byc dobrze wyschnięte).
Podajemy z bulionem i z dużą ilością startego parmezanu.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/03/minestra-reale-romagnola.html