Wykonanie
Kuchnia włoska zawsze mnie zaskakuje, nawet po tylu latach wciąż odkrywam i próbuje nowych rzeczy.Ostatnio miałam przyjemność zjeść taką zupkę w knajpce w Bolonii.Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na to cudo - minestra reale romagnola.Zupa składa się z bignè(ptysie)czyli małych granulek z
ciasta francuskiego podawanych w
bulionie.Zupa podawana jest na gorąco z dobra ilością startego
parmezanu.Nic bardziej prostego a jak pysznego. Prosty przepis na
bulion podany inaczej.Zapraszam ;-)

Składnik na 2 bardzo duże porcje lub 4
male porcje:750 ml
bulionu( w zależności czy dla 2 czy 4 osób. Dla 4 osób proponuje uży ć 1 liter
bulionu)
starty ser ParmiggianoBignè(ptysie):65 g
mąki50
masła100 ml
wodyszczypta
soli2
jajkaPrzygotowanie:Szykujemy bignè.
Wodę razem z
masłem i szczyptą
soli doprowadzamy do wrzenia,

odstawiamy na bok.Następnie dodajemy
mąkę i mieszamy intensywnie.

Z powrotem przekładamy garnek na gaz . Mieszamy energicznie drewnianą łyżką dopóki dno patelni będzie białe,

ściągamy garnek z ognia(jakieś 2 minuty).Do masy dodajemy po kolei po jednym
jajku i mieszamy energicznie drewnianą łyżką.

Nie dodajemy od razu wszystkie
jajka na raz, muszą byc dobrze wchłąniete, zanim te dodane wcześniej.Masę ciasta nakładamy do worka cukierniczego,lub woreczka foliowego i wyciskamy porcje o średnicy 0 , 5 cm.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220st.C przez 10min, następnie zmniejszamy piekarnik do 190 °C następne 15 minut(muszą byc dobrze wyschnięte).Podajemy z
bulionem i z dużą ilością startego
parmezanu.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)