Wykonanie
Dla smakoszy
makaronów chciałabym dzis zaproponowac proste i smaczne danie
makaronowe -
makaron z
radicchio,
orzechem włoskim i
gruszką.
Radicchio(radikjo) ze względu na swój gorzkawy smak nie ma wielu wielbicieli. Trzeba jednak wiedzieć, że odpowiednio dobrane składniki dodają mu ciekawego smaku.W połączeniu z
orzechem włoskim i
gruszką, to smaczne, aromatyczne i pożywne danie obiadowe, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko.Zapraszam ;-)

Składniki dla 2 osób:200 g
makaronu penne100 g
radicchio12
orzechów włoskich100 ml
białego wina wytrawnego1/4
gruszkisok z cytrynypietruszkasól i
pieprzoliwaPrzygotowanie:W lekko osolonej wodzie gotujemy
makaron al dente, według przepisu na opakowaniu.
Orzechy włoskie łupiemy, obieramy i prażymy na suchej patelni.
Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w plasterki i polewamy
sokiem z cytryny. Oderwamy zewnętrzne liście z
radicchio i myjemy go. Wycinamy białą część w ten sposób
radicchio będzie mniej gorzkawe.W czasie, kiedy
woda się gotuje, na głębokiej patelni podsmażamy na
oliwie radicchio pokrojone na paseczki. Dodajemy
wino i podgrzewamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Odcedzamy
makaron. Wrzucamy
makaron do sosu i mieszamy. Dodajemy
orzechy włoskie i
gruszkę. Posypujemy
pietruszką. Podajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)