ßßß
Składniki dla 4 osób:400 g makaronu linguine200 g topinamburu1 szalotka2 pomidory1 ząbek czosnku10 g posiekanej natki pietruszkiszczypta czerwonego pieprzu6 łyżek oliwy z oliweksól do smakuPrzygotowanie:Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Obieramy topinambur i gotujemy w wodzie (około 20 minut), aż będzie ugotowany.W międzyczasie smażymy szalotkę na patelni z oliwa, dodajemy zmiażdżony czosnek i pomidory(pozbawione skóry i nasion) pokrojone w kostkę. Gotujemy parę minut na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje.Odcedzamy topinambur i kroimy w grubsze plastry. Dodajemy do sosu.Dodajemy odrobinę czerwonego pieprzu.Makaron gotujemy według instrukcji, kiedy jest on już gotowy łączymy z sosem.Podajemy z odrobiną posiekanej pietruszki.Warto wiedzieć!O tym wartościowym warzywie pisałam w poprzednim poście, jeśli macie ochotę poczytać to zapraszam tutaj .Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)