Wykonanie
Dziś mam zamiar opisać Wam o topinamburze, bo w przyszłości będzie wiele przepisów z udziałem tego warzywa.

Topinambur to nic innego jak
słonecznik bulwiasty, czyli Helianthus tuberosus. Należy do rodziny Astrowatych (Asteraceae).Często
mylony z normalnym
słonecznikiem, ponieważ jego kwiaty też są żółte, ale mniejsze.Wywodzi się od nazwy plemienia Indian (Topinamboore), przez których był uprawiany, żyjących kiedyś na terenach Ameryki Północnej.Roślina z czasem została przywieziona do Europy, a następnie trafiła w XX wieku do Polski.We Francji topinambur określany jest mianem ziemnej
gruszki, zaś we Włoszech nazywają go jerozolimskim
karczochem.Topinambur wytwarza podziemne bulwy, które są jadalne.Warzywo jest wciąż mało znane w Polsce, a szkoda... ... bo niezwykle smaczne.Roślina posiada szereg cennych własności zdrowotnych, szczególnie dla cukrzyków.Jest naturalnym środkiem kontrolującym cukrzycę i stężenia
cukru we
krwi, pomaga również w odchudzania i zmniejsza retencję
wody w organizmie.Zawiera dużą zawartość inuliny, dobrze rozpuszczalny błonnik który równoważy
florę jelitową, witaminy A i B, żelazo, potas, a dzięki zawartości błonnika rozpuszczalnego, posiada bardzo mało kalorii. Roślina nie zawiera cholesterolu!Tak więc, jeśli spożywany jest bez ciężkich
sosów, jest warzywem idealnym w dietach odchudzających i walce z zatrzymywaniem
wody.Topinambur ma słodki, lekko
orzechowy smak, podobny do
orzechów brazylijskich lub
karczochów.Wbrew pozorom można z niego przygotować wiele przepisów kulinarnych.Bulwy nadają się świetnie do duszenia we własnym sosie, gotowania, smażenia, do zup, sałatek, mogą być składnikiem musów zimowych(
jabłkowych i gruszowych) i wszelkich innych potraw. Można spożywać na surowo, warto wiedzieć jednak, że sok z bulw działa przeczyszczająco.Polecam też dodać plasterek wkrojony do
herbaty, lepszy niż
cytryna.Przed jedzeniem warto pomoczyć go dłużej w zimnej wodzie z dodatkiem
soku z cytryny, by doprowadzić do hydrolizy kłopotliwych oligosacharydów.Podczas gotowania należy uważać, by nie przesadzić i nie zamienić warzywa w papkę.Topinambur gotujemy na małym ogniu i krótko, nie więcej niż 10 min.We Włoszech jest to bardzo ceniona roślina. Nie dość, że jej właściwości odżywcze są wysokie to jeszcze jest ona zdrowa i smaczna.W najbliższym czasie znajdziecie u mnie wiele przepisów z udziałem topinamburu.Z apraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)