Wykonanie
Nic tak nie poprawia humoru w jesienny mglisty wieczór jak kawałek
czekolady.Mus z
białej czekolady podany z proszkiem z
pisatacji, będzie świetną propozycją na jesienne wieczory. Nie można mu się oprzeć.Zapraszam ;-)

Składniki dla 6 osób:400 g
białej czekolady160 ml pełnotłustego
mleka8
białek z dużych
jajek2
żółtka z dużego
jajek50 g zmielonych na drobno
pistacjiPrzygotowanie:Ubijamy
białka ze szczyptą
soli i wkładamy do lodówki.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miseczki, następnie wstawiamy na gorącą kąpiel
wodną. Cały czas mieszamy aż do momentu rozpuszczenia. Kąpiel
wodna to nic innego jak garnek w garnku z wrzątkiem. Dzięki temu
czekolada ładnie i równomiernie topi się, ale nie przypala. W międzyczasie w garnku zagotowujemy
mleko. Zalewamy
czekoladę gorącym
mlekiem, cały czas mieszając trzepaczką, aby masa się połączyła i schłodziła (do ok. 40 stopni C). Następnie dodajemy
żółtko cały czas mieszając aż wszystko połączy się w całość. Kiedy jest już wymieszane dodajemy ok. 1/3 masy
białkowej i szybko mieszamy trzepaczką. Jak wszystko ładnie się połączy dodajemy resztę
białek, tym razem mieszając delikatnie. Ponoć sekretem puszystego musu jest dzielenie tych
białek, które najpierw się
miesza powoli a później szybko. Mus przekładamy do małych naczynek, w których będzie podawany lub pozostawiamy w dużym naczyniu i chłodzimy w lodówce przez 3-4 godziny.Podajemy ze zmielonym proszkiem z zielonej
pistacji.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)