ßßß
Składniki dla 6 osób:400 g białej czekolady160 ml pełnotłustego mleka8 białek z dużych jajek2 żółtka z dużego jajek50 g zmielonych na drobno pistacjiPrzygotowanie:Ubijamy białka ze szczyptą soli i wkładamy do lodówki. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miseczki, następnie wstawiamy na gorącą kąpiel wodną. Cały czas mieszamy aż do momentu rozpuszczenia. Kąpiel wodna to nic innego jak garnek w garnku z wrzątkiem. Dzięki temu czekolada ładnie i równomiernie topi się, ale nie przypala. W międzyczasie w garnku zagotowujemy mleko. Zalewamy czekoladę gorącym mlekiem, cały czas mieszając trzepaczką, aby masa się połączyła i schłodziła (do ok. 40 stopni C). Następnie dodajemy żółtko cały czas mieszając aż wszystko połączy się w całość. Kiedy jest już wymieszane dodajemy ok. 1/3 masy białkowej i szybko mieszamy trzepaczką. Jak wszystko ładnie się połączy dodajemy resztę białek, tym razem mieszając delikatnie. Ponoć sekretem puszystego musu jest dzielenie tych białek, które najpierw się miesza powoli a później szybko. Mus przekładamy do małych naczynek, w których będzie podawany lub pozostawiamy w dużym naczyniu i chłodzimy w lodówce przez 3-4 godziny.Podajemy ze zmielonym proszkiem z zielonej pistacji.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)