ßßß Cookit - przepis na Clafoutis brzoskwiniowy

Clafoutis brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Clafoutis to wariant pysznego francuskiego deseru, pochodzącego z regionu Limousin.
Deser przygotowywany jest ze świeżych sezonowych owoców, słodkiego ciasta wykonanego z cukru, jajek i mleka.
Dzisiejsza wersja zawiera brzoskwinie pokrojone w plasterki, ułożone promieniście w cieście i zakrapiane brandy.
Zapraszam;-)
Składniki na formę o średnicy 27 cm:
700 g brzoskwiń
3 duże jaja
90 gr mąki
100 gr cukru
100 ml mleka
20 ml brandy
1 cukier waniliowy
masło i 1 łyżka cukru do posypania tortownicy
szczypta soli
Przygotowanie:
Szykujemy tortownicę o średnicy 27 cm, smarujemy masłem i posypujemy cukrem.
Zaczynamy od przygotowania brzoskwiń. Myjemy i obieramy brzoskwinie. Kroimy na pół. Usuwamy pestki i kroimy w plastry.
Ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem.
Dodajemy przesianą mąkę mieszając delikatnie łopatką od góry do dołu.
Dodajemy mleko i cukier waniliowy. Na samym końcu dodajemy s ó l i brandy.
Układamy na dnie formy brzoskwinie,
zalewamy ciastem.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 50 minut, aż clafoutis będzie dobrze rumiany.
Wyjmujemy z piekarnika i po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Peach clafoutis
Ingredients of the form a diameter of 27 cm:
700 g peaches
3 large eggs
90 gr flour
100 gr sugar
100 ml milk
20 ml brandy
1 vanilla sugar
butter and flour for dusting
pinch of salt
powdered sugar for sprinkling
Preparation:
Preheat oven 180 C.
Preparing peaches. Wash and peel peaches. Cut in half. Remove the seeds and cut into slices.
In a large bowl or your stand mixer bowl of steaming whip egg with sugar until fluffy and creamy. Whip 10 minut. Add the sifted flour, stirring gently with a spatula. Add the milk and vanilla sugar. At the end add salt and brandy.
Arrange the peach slices in circle.
Bake at 180 degrees about 40 - 50 min.
Remove from the oven and sprinkle with powdered sugar.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/10/clafoutis-brzoskwiniowy.html