Wykonanie
Scroll down for EnglishClafoutis to wariant pysznego francuskiego deseru, pochodzącego z regionu Limousin.Deser przygotowywany jest ze świeżych sezonowych
owoców, słodkiego ciasta wykonanego z
cukru,
jajek i
mleka.Dzisiejsza wersja zawiera
brzoskwinie pokrojone w plasterki, ułożone promieniście w cieście i zakrapiane
brandy.Zapraszam;-)

Składniki na formę o średnicy 27 cm:700 g
brzoskwiń3 duże
jaja90 gr
mąki100 gr
cukru100 ml
mleka20 ml
brandy1
cukier waniliowymasło i 1 łyżka
cukru do posypania tortownicyszczypta
soliPrzygotowanie:Szykujemy tortownicę o średnicy 27 cm, smarujemy
masłem i posypujemy
cukrem.

Zaczynamy od przygotowania
brzoskwiń. Myjemy i obieramy
brzoskwinie. Kroimy na pół. Usuwamy pestki i kroimy w plastry.Ubijamy
jajka z
cukrem na puszysty krem.

Dodajemy przesianą
mąkę mieszając delikatnie
łopatką od góry do dołu.

Dodajemy
mleko i
cukier waniliowy. Na samym końcu dodajemy s ó l i
brandy.Układamy na dnie formy
brzoskwinie,

zalewamy
ciastem.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez 50 minut, aż clafoutis będzie dobrze rumiany.Wyjmujemy z piekarnika i po ostygnięciu posypujemy
cukrem pudrem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionPeach clafoutisIngredients of the form a diameter of 27 cm:700 g peaches3 large eggs90 gr
flour100 gr sugar100 ml milk20 ml
brandy1 vanilla sugarbutter and
flour for dustingpinch of saltpowdered sugar for sprinklingPreparation:Preheat oven 180 C.Preparing peaches. Wash and peel peaches. Cut in half. Remove the seeds and cut into slices.In a large bowl or your stand mixer bowl of steaming whip egg with sugar until fluffy and creamy. Whip 10 minut. Add the sifted
flour, stirring gently with a spatula. Add the milk and vanilla sugar. At the end add salt and
brandy.Arrange the peach slices in circle.Bake at 180 degrees about 40 - 50 min.Remove from the oven and sprinkle with powdered sugar.