ßßß
Składniki na formę o średnicy 27 cm:700 g brzoskwiń3 duże jaja90 gr mąki100 gr cukru100 ml mleka20 ml brandy1 cukier waniliowymasło i 1 łyżka cukru do posypania tortownicyszczypta soliPrzygotowanie:Szykujemy tortownicę o średnicy 27 cm, smarujemy masłem i posypujemy cukrem.
Zaczynamy od przygotowania brzoskwiń. Myjemy i obieramy brzoskwinie. Kroimy na pół. Usuwamy pestki i kroimy w plastry.Ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem.
Dodajemy przesianą mąkę mieszając delikatnie łopatką od góry do dołu.
Dodajemy mleko i cukier waniliowy. Na samym końcu dodajemy s ó l i brandy.Układamy na dnie formy brzoskwinie,
zalewamy ciastem.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 50 minut, aż clafoutis będzie dobrze rumiany.Wyjmujemy z piekarnika i po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionPeach clafoutisIngredients of the form a diameter of 27 cm:700 g peaches3 large eggs90 gr flour100 gr sugar100 ml milk20 ml brandy1 vanilla sugarbutter and flour for dustingpinch of saltpowdered sugar for sprinklingPreparation:Preheat oven 180 C.Preparing peaches. Wash and peel peaches. Cut in half. Remove the seeds and cut into slices.In a large bowl or your stand mixer bowl of steaming whip egg with sugar until fluffy and creamy. Whip 10 minut. Add the sifted flour, stirring gently with a spatula. Add the milk and vanilla sugar. At the end add salt and brandy.Arrange the peach slices in circle.Bake at 180 degrees about 40 - 50 min.Remove from the oven and sprinkle with powdered sugar.