Wykonanie
Scroll down for EnglishSzaszłyki z
owoców morza to bardzo szybki pomysł na danie z grilla.Moja propozycja na dziś to szaszłyki z
krewetek i mątw, przekładane paskami
cukinii.Zapraszam ;-)

Składniki na 10 szaszłyków:30 malutkich mątw30
krewetek1-2
cukinie2 ząbki
czosnkupęczek
pietruszkisóloliwa z oliwek extra virginPrzygotowanie:Kupując
krewetki macie do wyboru
krewetki świeże lub mrożone.
Krewetki, które mają różowy (lekko
pomarańczowo-czerwony kolor) to
krewetki, które już wcześniej były gotowane. Te najłatwiej mo ż na dostać. Szare
krewetki to
krewetki, które jeszcze nie zostały ani gotowane ani smażone. Tym razem kupiłam szare. Najpierw obieramy
krewetki.Mątwy dokładnie płuczemy i osuszamy. Od małych mątw, nic nie trzeba odrzucać.
Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Najlepiej maszynką do
chleba. Zbyt grubo pokrojona
cukinia będzie się łamać przy zwijaniu.Siekamy na drobno
pietruszkę,
czosnek przepuszczamy przez praskę. Łączymy
sól,
olej, i kilka łyżek
oliwy z oliwek. Dodajemy
pietruszkę i
czosnek.Nabijamy najpierw ma ł ą mątwę, następnie
krewetkę na początku i końcu ogonka po czym rozciągamy, w ten sposób nie skurczą się podczas grillowania.
Między krewetkami na kijkach umieszczamy plastry
cukinii, uformowane w harmonijkę. Przygotowaną marynatą smarujemy szaszłyki na parę godzin przed grillowaniem. Wkładamy do lodówki.Mocno rozgrzewamy grill. Kładziemy szaszłyki na ruszcie.

Grillujemy z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Nie można przesadzić bo będą gumowate!Podajemy natychmiast !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionShrimp and cuttlefish skewersIngredients for 10 skewers:30 cuttlefish30 shrimp1-2 zucchini2 cloves of garlicbunch of parsleysalt
olive oil extra virginPreparation:Peel the shrimp. In the meantime, rinse and dry cuttlefish.Rinse and dry zucchini. Cut lengthwise into
thin slices.Chop the parsley, place in a bowl and add the
olive oil, garlic.Prepare the skewers.Marinade skewers for a few hours before grilling. Put in the fridge.Preheat grill.Cook skewers on preheated grill for 2 to 3 minutes per
side.Sprinkle with salt and pepper. Arrange the skewers on a large platter.
Serve immediately!