ßßß
Składniki na 10 szaszłyków:30 malutkich mątw30 krewetek1-2 cukinie2 ząbki czosnkupęczek pietruszkisóloliwa z oliwek extra virginPrzygotowanie:Kupując krewetki macie do wyboru krewetki świeże lub mrożone. Krewetki, które mają różowy (lekko pomarańczowo-czerwony kolor) to krewetki, które już wcześniej były gotowane. Te najłatwiej mo ż na dostać. Szare krewetki to krewetki, które jeszcze nie zostały ani gotowane ani smażone. Tym razem kupiłam szare. Najpierw obieramy krewetki.Mątwy dokładnie płuczemy i osuszamy. Od małych mątw, nic nie trzeba odrzucać.Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Najlepiej maszynką do chleba. Zbyt grubo pokrojona cukinia będzie się łamać przy zwijaniu.Siekamy na drobno pietruszkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Łączymy sól, olej, i kilka łyżek oliwy z oliwek. Dodajemy pietruszkę i czosnek.Nabijamy najpierw ma ł ą mątwę, następnie krewetkę na początku i końcu ogonka po czym rozciągamy, w ten sposób nie skurczą się podczas grillowania. Między krewetkami na kijkach umieszczamy plastry cukinii, uformowane w harmonijkę. Przygotowaną marynatą smarujemy szaszłyki na parę godzin przed grillowaniem. Wkładamy do lodówki.Mocno rozgrzewamy grill. Kładziemy szaszłyki na ruszcie.
Grillujemy z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Nie można przesadzić bo będą gumowate!Podajemy natychmiast !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionShrimp and cuttlefish skewersIngredients for 10 skewers:30 cuttlefish30 shrimp1-2 zucchini2 cloves of garlicbunch of parsleysaltolive oil extra virginPreparation:Peel the shrimp. In the meantime, rinse and dry cuttlefish.Rinse and dry zucchini. Cut lengthwise into thin slices.Chop the parsley, place in a bowl and add the olive oil, garlic.Prepare the skewers.Marinade skewers for a few hours before grilling. Put in the fridge.Preheat grill.Cook skewers on preheated grill for 2 to 3 minutes per side.Sprinkle with salt and pepper. Arrange the skewers on a large platter.Serve immediately!