ßßß
Składniki na 6 szaszłyków:6 dużych kalmarów2 ząbki czosnkupęczek pietruszkisóloliwa z oliwek extra virginPrzygotowanie:Kalmary dokładnie płuczemy i osuszamy. Oczyszczamy kalmary(zobacz tutaj jak), oddzielamy tułów od macek. Zostawiamy tylko tułów.Siekamy na drobno pietruszkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Łączymy sól, olej, i kilka łyżek oliwy z oliwek. Dodajemy pietruszkę i czosnek.Na patyczki nadziewamy kalmary. Na każdy patyczek jednego kalmara.Przygotowaną marynatą smarujemy szaszłyki na parę godzin przed grillowaniem. Wkładamy do lodówki.Mocno rozgrzewamy grill. Kładziemy szaszłyki na ruszcie.
Grillujemy z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Nie można przesadzić bo będą gumowate!Podajemy natychmiast !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionGrilled Squid SkewersIngredients for 6 skewers:6 large squid2 cloves of garlicbunch of parsleysaltolive oil extra virginPreparation:Rinse and dry squid. Clean the squid, separate the body from the tentacles.Chop the parsley, place in a bowl and add the olive oil, garlic.Prepare the skewers.Marinade skewers for a few hours before grilling. Put in the fridge.Preheat grill.Cook skewers on preheated grill for 2 to 3 minutes per side.Sprinkle with salt and pepper. Arrange the skewers on a large platter.Serve immediately!