Wykonanie
Scroll down for EnglishSzaszłyki z
kalmarów to danie główne z
owoców morza szybkie i łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, które można przygotować wcześniej i grillować w odpowiednim czasie.Szaszłyki z
kalmarów mogą być grillowane jak i pieczone.Marynowane w
czosnku i
pietruszce, nic prostszego, mimo to kuszące !!!Zapraszam :-)

Składniki na 6 szaszłyków:6 dużych
kalmarów2 ząbki
czosnkupęczek
pietruszkisóloliwa z oliwek extra virginPrzygotowanie:
Kalmary dokładnie płuczemy i osuszamy. Oczyszczamy
kalmary(zobacz tutaj jak), oddzielamy tułów od macek. Zostawiamy tylko tułów.Siekamy na drobno
pietruszkę,
czosnek przepuszczamy przez praskę. Łączymy
sól,
olej, i kilka łyżek
oliwy z oliwek. Dodajemy
pietruszkę i
czosnek.Na patyczki nadziewamy
kalmary. Na każdy patyczek jednego
kalmara.Przygotowaną marynatą smarujemy szaszłyki na parę godzin przed grillowaniem. Wkładamy do lodówki.Mocno rozgrzewamy grill. Kładziemy szaszłyki na ruszcie.

Grillujemy z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Nie można przesadzić bo będą gumowate!Podajemy natychmiast !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionGrilled Squid SkewersIngredients for 6 skewers:6 large squid2 cloves of garlicbunch of parsleysalt
olive oil extra virginPreparation:Rinse and dry squid. Clean the squid, separate the
body from the tentacles.Chop the parsley, place in a bowl and add the
olive oil, garlic.Prepare the skewers.Marinade skewers for a few hours before grilling. Put in the fridge.Preheat grill.Cook skewers on preheated grill for 2 to 3 minutes per
side.Sprinkle with salt and pepper. Arrange the skewers on a large platter.
Serve immediately!