Wykonanie
Zapraszam :-)

Składniki:opakowanie "pâte brisée" ok 250 g (lub ciasto wg mojego przepisu: 190 g
mąki, 95 g
masła 75 ml
wody)3
pomidory8 łyżeczek
musztardy z ziarnami
gorczycysól3 łyżki
oliwy40 g
ParmezanuPrzygotowanie:Jeśli nie kupimy ciasto to robimy sami. Do miski miksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli oraz lodowatą
wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej
wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W
sumie ja wlałam 75 ml
wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.W międzyczasie myjemy
pomidory, kroimy w plastry w miarę cienko i posypujemy
solą, tak by nam odeszła
woda.

Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy na
krąg z obu stron na blacie posypanym
mąką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Smarujemy spód tarty
musztardą, tak, aby przykryła powierzchnię ciasta.

Układamy
pomidory
i posypujemy
parmezanem.

Polewamy
oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionTart with
mustard and tomatoesIngredients:package(250g) "pâte brisée" (or for my recipe: 190 g
flour, 95 g butter, 75 ml water)3 tomatoes8 teaspoons of
mustard with
mustard seedssalt3 tablespoons
olive oil40 g
ParmesanPreparation:Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or
whisk,
flour, nutmeg, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. In the meantime, wash tomatoes, cut into slices as
thin and sprinkle with salt. Preheat oven to 200 degrees. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll the pastry into a round. Smear
mustard grated. Arrange tomatoes and sprinkle with
Parmesan cheese.
Pour olive oil. Put in the oven and bake for 20 - 25 minutes.