ßßß
Składniki:opakowanie "pâte brisée" ok 250 g (lub ciasto wg mojego przepisu: 190 g mąki, 95 g masła 75 ml wody)3 pomidory8 łyżeczek musztardy z ziarnami gorczycysól3 łyżki oliwy40 g ParmezanuPrzygotowanie:Jeśli nie kupimy ciasto to robimy sami. Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W sumie ja wlałam 75 ml wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.W międzyczasie myjemy pomidory, kroimy w plastry w miarę cienko i posypujemy solą, tak by nam odeszła woda.
Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy na krąg z obu stron na blacie posypanym mąką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Smarujemy spód tarty musztardą, tak, aby przykryła powierzchnię ciasta.
Układamy pomidory
i posypujemy parmezanem.
Polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionTart with mustard and tomatoesIngredients:package(250g) "pâte brisée" (or for my recipe: 190 g flour, 95 g butter, 75 ml water)3 tomatoes8 teaspoons of mustard with mustard seedssalt3 tablespoons olive oil40 g ParmesanPreparation:Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or whisk, flour, nutmeg, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. In the meantime, wash tomatoes, cut into slices as thin and sprinkle with salt. Preheat oven to 200 degrees. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll the pastry into a round. Smear mustard grated. Arrange tomatoes and sprinkle with Parmesan cheese. Pour olive oil. Put in the oven and bake for 20 - 25 minutes.