ßßß Cookit - przepis na Truskawki w cieście z ricotty

Truskawki w cieście z ricotty

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Sezon truskawkowy we Włoszech się zaczął. W sklepach coraz częściej mogę je kupić, zatem w moim domu pojawiają się przygotowane na różny sposób. Jednym z nich są truskawki w cieście z ricotty.
Chyba nie muszę Wam opowiadać jak pyszne są truskawki zrobione w ten sposób. Truskawki w cieście są proste do wykonania i przepyszne. Trzeba tylko pamiętać, żeby odsączyć je z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Zjadać od razu – najlepsze są na ciepło.
Zapraszam ;-)
Składniki:
500 g truskawek
100 g cukru
250 g ricotty
3 jajka
250 g mąki
parę kropli esencji waniliowej
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ricottę ucieramy z cukrem w miarę na puszystą masę,
dodajemy jajka.
Dodajemy przesiana mąkę tak aby powstało ciasto o gęstej konsystencji. Dodajemy esencję waniliową.
W tej masie zanurzamy umyte truskawki i wrzucamy do garnka z rozgrzanym, gorącym olejem.
Smażymy, aż truskawki będą miały złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
In the English version
Tempura strawberries
Ingredients:
500 g of strawberry
100 g of sugar
250 g ricotta
3 eggs
250 g of flour
a few drops of vanilla essence
powdered sugar for sprinkling
oil for cooking
Preparation:
Grind the ricotta with the sugar as light and fluffy, add eggs. Add the sifted flour and add the vanilla essence. Immerse the washed strawberries in the batter and fry in hot oil. Fry until the strawberries will have a golden color. Sprinkle with powdered sugar.
Enjoy it !
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/04/truskawki-w-ciescie-z-ricotty.html