ßßß
Składniki dla 2 osób:200 g makaronu300 g krewetek w zalewie(300 g w zalewie, odcedzonych mniej więcej 150 g)50 g pistacji3 ząbki czosnkupeperoncino do smaku50 ml białego wytrawnego winaoliwa z oliwekPrzygotowanie:Na patelnie wylewamy obficie oliwę i podsmażamy na złoto ząbki czosnku. Jeśli lubimy pikantne dania to rowniez szczyptę peperoncino. Kiedy czosnek będzie złocisty, wyrzucamy go i dodajemy krewetki. Pamiętamy, że krewetki mają krótki czas gotowania, więc kiedy będą białe dolewamy białe wino i mieszamy wszystko. Następnie, dodajemy pół zmiksowanych pistacji i smażymy przez kilka minut. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente. Odcedzamy. Dodajemy do gotowego sosu. Posypujemy resztą pistacji i na zapalonym gazie mieszamy całość. Natychmiast podajemy.Warto wiedzieć !Najlepszy makaron do tego przepisu to: spaghetti lub jeśli lubisz makaron farfalle.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionDelicious pasta with shrimp and pistachiosIngredients for 2 persons:200 g of pasta300 g shrimp in brine (300 g in brine, drained approximately 150 g)50 g pistachios3 cloves of garlicchili to taste50 ml dry white wineolive oilDirections:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Add the pistachios to a food processor and pulse until finely ground. In a pan heat some olive oil and add the garlic. If you like spicy dishes are also a pinch of chili. Bake until garlic is very translucent, throw it out and add the shrimps. We remember that shrimp have a short cooking time, so when they are white pour white wine and mix everything. Then, add half mixed pistachios and fry for a few minutes.Drain the pasta. Adding to the finished sauce. Sprinkle the rest of the pistachios and mix. Serve immediately.