ßßß Cookit - przepis na Pesto

Pesto

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Pesto to prawdziwy włoski klasyk. Uwielbiam pesto. Jego smak kojarzy mi się z latem, słońcem i wakacjami. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował – koniecznie musi nadrobić zaległości! I przekonać się jak pięknie pachnie. Dziś nie będzie genovese, dziś propozycja na pesto nowoczesne w blenderze. Prawdziwe pesto genovese jest robione w moździerzu, wiem dużo osób pisze genovese, ale tak nie jest. Od kiedy zwiedziłam ten region wiem o tej różnicy.
Liguryjczyk złapie się za głowę jak zobaczy malakser czy blender. Jak będę miała czas, bo potrzeba na to czasu, poddam jak się robi, całą procedurę. Czasami w niedzielę jak mam więcej czasu robię pesto genovese i uwierzcie, że czuć różnicę. Teraz musicie zadowolić się nowoczesnym pesto. Jak nie lubisz czosnku to nie bierz się za ten sos.
Składniki na 2 osoby :
200 g spaghetti
30gr orzeszków piniowych
60 listków bazyli
3 ząbki czosnku
szczypta grubej soli
35 gr sera parmezanu
35 gr sera pecorino
100 ml oliwy
Przygotowanie: W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie szykujemy pesto. Do blendera lub malaksera wkładamy listki bazylii, obrany czosnek, orzeszki piniowe i sól. Miksujemy przez 30 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty sery i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę. Odcedzamy makaron i dokładnie mieszamy z pesto. Dzielimy na talerze, dekorujemy listkami bazyli. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
In the English version
Pesto
Ingredients for 2 people:
200 g spaghetti
30g pine nuts
60 basil leaves
4 cloves of garlic
pinch of coarse salt
35 gr Parmesan cheese
35 gr Pecorino cheese
100 ml olive
Directions:
Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Add the pine nuts to a food processor and pulse until finely ground. Next, add the basil, garlic, olive oil and cheese. Process until smooth. It should form a smooth, green paste. Drain pasta and mix with the pesto. Share the plates. Serve warm.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/06/pesto.html