Wykonanie
Scroll down for EnglishPesto to prawdziwy włoski klasyk. Uwielbiam pesto. Jego smak kojarzy mi się z latem, słońcem i wakacjami. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował – koniecznie musi nadrobić zaległości! I przekonać się jak pięknie pachnie. Dziś nie będzie genovese, dziś propozycja na pesto nowoczesne w blenderze. Prawdziwe pesto genovese jest robione w moździerzu, wiem dużo osób pisze genovese, ale tak nie jest. Od kiedy zwiedziłam ten region wiem o tej różnicy.Liguryjczyk złapie się za głowę jak zobaczy malakser czy blender. Jak
będę miała czas, bo potrzeba na to czasu, poddam jak się robi, całą procedurę. Czasami w niedzielę jak mam więcej czasu robię pesto genovese i uwierzcie, że czuć różnicę. Teraz musicie zadowolić się nowoczesnym pesto. Jak nie lubisz
czosnku to nie bierz się za ten sos.
Składniki na 2 osoby :200 g spaghetti30gr
orzeszków piniowych60 listków
bazyli3 ząbki
czosnkuszczypta grubej
soli35 gr
sera parmezanu35 gr
sera pecorino100 ml
oliwyPrzygotowanie: W lekko osolonej wodzie gotujemy
makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie szykujemy pesto. Do blendera lub malaksera wkładamy listki
bazylii, obrany
czosnek,
orzeszki piniowe i
sól. Miksujemy przez 30 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy
starty sery i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo
oliwę, aż uzyskamy pastę. Odcedzamy
makaron i dokładnie mieszamy z pesto. Dzielimy na talerze, dekorujemy listkami
bazyli. Podajemy na ciepło.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionPestoIngredients for 2 people:200 g spaghetti30g
pine nuts60 basil leaves4 cloves of garlicpinch of coarse salt35 gr
Parmesan cheese35 gr Pecorino cheese100 ml
oliveDirections:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Add the
pine nuts to a food processor and pulse until finely ground. Next, add the basil, garlic,
olive oil and cheese. Process until smooth. It should form a smooth, green paste. Drain pasta and mix with the pesto. Share the plates.
Serve warm.