Wykonanie
Scroll down for EnglishPesto to prawdziwy włoski klasyk. Dziś nie będzie z
bazylią, dziś propozycja na pesto alternatywne z udziałem
rukoli. Każdy ma smaki, które go uzależniają, potrawy - które zjada do ostatniej kropli sosu i wylizuje talerz. To pesto jest jednym z takich smaków. Uwielbiam dania z udziałem
rukoli. Poddam przepis na pesto klasyczne jak
będę miała świeżą
bazylię w ogródku.
Składniki na 4 osoby :400 g
makaronu linguine50 gr
orzeszków piniowych100 gr
rukoli2 gałązki
bazylii2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli30 gr
sera parmezanu30 gr
sera pecorino100 ml
oliwyPrzygotowanie:W lekko osolonej wodzie gotujemy
makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie szykujemy pesto.
Orzeszki piniowe przypieczamy na patelni na złoty kolor, odkładamy i studzimy. Do blendera lub malaksera wkładamy
rukolę, gałązki
bazylii, obrany
czosnek,
orzeszki piniowe i
sól.
Miksujemy przez 30 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy
starty sery i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo
oliwę, aż uzyskamy pastę.
Odcedzamy
makaron i dokładnie mieszamy z pesto. Dzielimy na talerze, dekorujemy listkami
rukoli. Podajemy na ciepło.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionDelicious arugula pestoIngredients:400 g linguine pasta50 gr of
pine nuts100 gr arugula2 sprigs of basil2 cloves of garlic1 teaspoon salt30 gr
parmesan cheese30 gr pecorino cheese100 ml
olive oilPrzygotowanie:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Add the
pine nuts to a food processor and pulse until finely ground. Next, add the arugulabasil, garlic,
olive oil and cheese. Process until smooth. It should form a smooth, green paste. Drain pasta and mix with the pesto. Share the plates.
Serve warm.