Wykonanie
Scroll down for EnglishBardzo prosta potrawa
rodem ze
słonecznej Grecji. Bouyiourdì jest to
feta zapiekana w piekarniku z
pomidorami i
zieloną papryką. Nie
będę rozpisywać się o dobroci tego
sera i ile przepisów z jego udziałem można zrobić. Wystarczy jak zrobicie ten i sami się zorientujecie jaka może być pyszna
feta.Przepis parę lat temu oczywiście przywiozłam z naszej podróży po wyspch dodekaneskich, z której, poza wieloma wrażeniami, przywieźliśmy również miłość do kuchni greckiej. Nie wiem, dlaczego tak się nazwa. Nie znalazłam informacji. Według niektórych oznacza to "porządek". Jeśli ktoś z Was zna znaczenie, byłabym wdzięczna, gdy mi napiszę.
Składniki na 2 osoby:400 gr
sera feta3
pomidory2
zielone paprykibazyliaoreganooliwa z oliweksol i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Danie możecie przygotować w dużym żaroodpornym naczyniu, albo w małych naczyniach na jedna osobę. Myjemy i kroimy warzywa na plasterki. Kroimy
fetę w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy nitkę
oliwy, kładziemy plasterki
pomidorów, solimy i
pieprzymy.Następnie kładziemy na nie plasterki
zielonej papryki. Posypujemy
ziołami i polewamy odrobiną
oliwy. Na samym końcu kładziemy
ser feta.Wkładamy do piekarnika dopóki
ser się nie rozpuści, pieczemy w około 180 st. C.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionBouyiourdìIngredients for 2 people:400 gr
feta cheese3 tomatoes2 green peppersbasil
oreganoolive oilsalt and pepper to tastePreparation :A dish can be prepared in a large ovenproof dish, or in small vessels on one person. Wash and cut vegetables into slices. Cut the
feta into slices. At the bottom of the pan
pour oil thread, put sliced tomatoes, season with salt and pepper him.Then we put on them sliced green peppers. Sprinkle with herbs and
pour a little oil. In the end we put the
feta cheese.Put in the oven until the cheese is not melted, bake at about 180 degrees C.