ßßß Cookit - przepis na Matcha makaroniki

Matcha makaroniki

nazwa

Wykonanie

Ten przepis znalazłam w książce José Maréchal Macaron. Mimo, że autorem ksi ą żki jest sławny cukiernik z Francji, radzi by robi ć je na sposób włoski.
I muszę mu da ć racje bo za każdym razem wychodzą super. Ciasteczka robi się bardzo łatwo i są przepyszne.
Skladniki:
Na ciast ka:
200 gr m ą ki migdałowej
200 gr cukru pudru
2 x 80 g białek
1 laska waniliowa
200 gr cukru kryszta ł o wego
75 ml wody
2 ł y ż eczki herbaty Matcha
Na krem:
250 gr mas ł a
140 cukru pudru
160 gr m ą ki migdałowej
2 ł y ż eczki herbaty Matcha
Przygotowanie:
Najpierw ważymy wszystkie składniki. Białka dzielimy na pół, 80 gr ubijamy na sztywno,
drugie 80 gr oddzielamy do innej miski. Przesiewamy mąkę migdałową i cukier puder do jednej miski. Na małym ogniu, w garnku rozpuszczamy cukier kryształowy z wodą, używając termometru, temperatura nie może przekroczyć 115°.
Autor pisze, że nie trzeba mieszać. Rozpuszczony syrop o temperaturze 105° dodajemy powoli do ubitych białek na sztywno.
Po dodaniu syropu białka muszą być ubijane przez następne 10 minut, doprowadzi to, że zmniejsza się ich temperatura.
W międzyczasie kiedy białka ubijają się z syropem, do białek nie ubitych dodajemy przesianą mąkę migdałową i cukier puder. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka, dodajemy do nie ubitych białek i mieszamy .
Na samym końcu dodajemy herbatę Matcha.
Mieszamy łopatką i zaczynamy powoli dodawać ubite białka z syropem, najpierw 1/3, a później resztę. Mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką, do połączenia składników i nie za długo. Szykujemy rękaw cukierniczy z okrągłą nasadką, chyba, ż e macie specjalny zestaw do robienia makaroników.
Masę makaronikową przekładamy do rękawa. Blachę wykładamy matą teflonową (najlepiej) lub papierem do pieczenia. Wyciskamy nieduże makaroniki, o średnicy około 2,5 - 3 cm (biorąc pod uwagę, że na pewno trochę się rozleją na boki), pozostawiając między nimi spore odstępy. Możemy wcześniej na papierze do pieczenia odrysować za pomoc ą o ł ó wka i literatki ma ł e okręgi. Po zapełnieniu całej blaszki, odstawiamy ją na 1/2 godziny, by makaroniki się wysuszyły. Dobrze wysuszone nie będą się kleiły przy dotyku, a na ich powierzchni utworzy się skorupka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150ºC przez 14 minut.
Autor radzi, że jak wyciągamy je z piekarnika kładziemy papier lub matę na co ś wilgotnego. Ja położyłam na deskę na której rozłożyłam mokry ręcznik, zapobiega to, że nie kruszą się i łatwo odchodzą. Składniki na krem przekladamy do robota i mieszamy.
Gotową masą przekładamy makaroniki.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/02/matcha-makaroniki.html